Protocol de col·laboració per desenvolupar el Districte d'Innovació del Nou Llevant-Façana Marítima

L'acord formalitza el compromís de les principals institucions per emprendre el projecte, que vol transformar el Nou Llevant en un node econòmic de Palma dedicat a la innovació  

El batlle de Palma, José Hila; la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el Rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, i el president de l’Autoritat Portuària de Balears (APB), Francesc Antich, han signat avui el protocol de col·laboració per desenvolupar el Districte d’Innovació del Nou Llevant - Façana Marítima. Amb la signatura d’avui, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, Autoritat Portuària de Balears i la UIB s’incorporen a la iniciativa que impulsa l’Ajuntament de Palma a través de l’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, i es formalitza el compromís de les principals institucions de tirar endavant el projecte, que vol transformar el Nou Llevant en un nou centre econòmic de la ciutat dedicat a la innovació. 

El batlle de Palma ha agraït «la implicació de les institucions» amb el projecte.  «A l’Ajuntament, consideram que el Nou Llevant és un espai d’oportunitat per a Palma. És un barri en desenvolupament, on arrencarem una transformació urbana tot connectant el món de la recerca, l’empresarial i els agents socials del barri per crear un altre centre per a la ciutat, dedicat a la innovació i sobre la base de la diversificació econòmica», sosté Hila.  
 
En l’acte de signatura, la presidenta Armengol ha defensat la importància del projecte, ja que és una «proposta ambiciosa» que «esdevindrà un punt d’inflexió per a la ciutat, però que tindrà també impacte en la resta de Mallorca i en l’economia i la transferència de coneixements a totes les Illes Balears». Armengol ha reivindicat la feina conjunta que han fet les institucions i ha destacat la coordinació i el diàleg com a elements imprescindibles en la definició d’estratègies comunes. «Parlam d’un projecte que ens impulsa envers la diversificació econòmica, l’ocupació de qualitat, la internacionalització i envers un nou model de ciutat més inclusiu i més just», ha afirmat la presidenta, que ha insistit en la col·laboració entre les institucions i el sector empresarial, amb el qual mantenen reunions per fer realitat el districte d’innovació.  
 
«Al Consell de Mallorca, des del primer moment hem tingut clar que volem contribuir a aquest projecte de futur, perquè és transversal, innovador i afronta els reptes d’una manera integral per oferir una ciutat i una Mallorca més modernes, integradores i sostenibles, econòmicament i socialment. La cultura hi té un paper fonamental com a eina de transformació social. Per això, contribuirem perquè els nostres espais culturals, com el Museu Krekovic, es converteixin en un element actiu d’aquesta transformació, en un espai públic de creació i divulgació en connexió amb l’entorn i les persones que hi habiten», ha dit Cladera. 

«La UIB és un element clau de l'ecosistema d’innovació de les Illes Balears. I vol ser-ho de cada vegada més. La nostra aportació al projecte implica generar coneixements científics, estimular el talent i transferir-lo a la societat, la qual cosa ha de contribuir de manera decisiva a la transformació sostenible, digital i social del model econòmic», ha destacat el Rector de la UIB, Llorenç Huguet. 
 
Per part seva, el president de l’APB, Francesc Antich, ha expressat el seu suport a la creació d’un pol marí en el moll Vell del Port de Palma, «per fomentar-hi activitats relacionades amb la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació», en consonància amb la tasca que duen a terme en els ports per aplicar-hi i fomentar-hi aquests avenços en la protecció del medi ambient, el funcionament dels serveis portuaris i les activitats industrials de manteniment i reparació d’embarcacions. 
 
Full de ruta 

El protocol és el full de ruta que estableix les passes que, a partir d'ara, les institucions implicades faran per donar forma al Districte d'Innovació. El projecte Districte Innovador Llevant pretén crear un ecosistema urbà innovador que incideixi en la transformació ecològica i digital del model econòmic de les Illes Balears, tot equilibrant l’estacionalitat i generant una nova activitat empresarial i laboral estable.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha exposat el context i els reptes del projecte, i ha afirmat que «la iniciativa estarà liderada per l’Administració pública, amb una dedicació imprescindible del sector de la recerca i del coneixement, que aporta la UIB, generant sinergies per transferir coneixements a les empreses i que reverteixi positivament en les barriades, i donar resposta, així, a un model de ciutat integrada, compacta i complexa». 
  
Els eixos bàsics del projecte són:  

  • Nou motor econòmic.
  • Ecosistema innovador
  • Economia de la digitalització
  • Transició ecològica i digital
  • Lideratge públic

L'acord es marca objectius varis, que són els següents:  

  • Treballar amb l’Administració pública, el teixit empresarial, el sector acadèmic i la ciutadania per poder crear un autèntic ecosistema innovador.   
  • Els principals sectors econòmics que promourà el projecte de Districte d’Innovació seran els següents:   
    • La innovació tecnològica i industrial
    • El turisme i la innovació
    • La transició energètica: eficiència energètica i energies renovables
    • Les indústries culturals i creatives
    • Impulsar l’estratègia de foment de l’economia blava i potenciar el paper del Palau de Congressos
  • Constituir un comitè de coordinació permanent per garantir l’acceleració del projecte de creació del Districte d’Innovació de Llevant – Façana Marítima 
  • Coordinar les accions i els projectes susceptibles de ser subvencionats amb el Pla de Recuperació i Resiliència o amb altres mecanismes de subvenció europeus que puguin ser implantats al Districte de Nou Llevant
  • Promoure la localització dels equipaments i serveis necessaris per impulsar el Districte d’Innovació, com ara la UIB en el sector Llevant de Palma i els laboratoris d’enginyeria corresponents, entre d’altres.  
  • Definir un sistema de governança de tot el Districte d’Innovació, coordinat per l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears, amb el suport de la UIB i de l’APB.
  • Treballar per començar a tramitar, a partir de la signatura d’aquest protocol, un conveni de col·laboració entre les cinc entitats i altres institucions públiques o privades que vulguin afegir-s’hi. 

Context del projecte 

Neus Truyol també ha afirmat que «aquest projecte contribueix a fer front als reptes actuals principals, com són la debilitat del model econòmic de les Illes Balears, l’emergència climàtica i la desigualtat social. A més, s’ubica en una àrea geogràfica molt concreta, el Sector Llevant - Façana Marítima, que abraça el barri de La Soledat Sud, on hi ha un nivell d’exclusió social molt elevat. És un espai d’oportunitat i que necessita una intervenció molt important; de fet, ja fa temps que treballam en aquesta iniciativa, que va néixer de la col·laboració social i ciutadana a través del Manifest Ramon Llull 2030».

Els resultats esperats són els següents:   

  1. Crear una plataforma de diversificació econòmica
  2. Palma i les Illes Balears lideren en l’àmbit internacional un ecosistema integrador
  3. Garantir la inclusió social i fomentar la igualtat d'oportunitats
  4. Crear de llocs de treball qualificats
  5. Desenvolupar una estratègia de transició ecosocial per fer front a la crisi climàtica i econòmica
  6. Intervenir en la dinàmica urbanística i social dels barris 
  7. Augmentar-hi els habitatges públics i allotjaments per a joves i gent gran
  8. Fomentar la connexió entre els barris

Els principals projectes exposats són:

  • Palma CitiLab
  • Campus Palma Tech
  • Digital HUB
  • HUB Energètic
  • Programa de regeneració urbana
  • Pol marí 

Data de publicació: 23/04/2021