Prop de 24.000 persones assistiren el curs passat a les activitats organitzades pel SI i el POTU per conèixer la UIB

Enguany s’incorporen, per primera vegada, activitats dirigides als alumnes de primer i segon d’ESO

 

El Servei d’Informació de la UIB (SI) i el Programa d’orientació i transició a la Universitat (POTU) treballen conjuntament en el disseny i realització d’una sèrie d’activitats per facilitar als futurs alumnes de la Universitat la transició cap als estudis superiors, per donar suport a les famílies en el seu paper orientador i per millorar la comunicació i la coordinació amb el professorat de secundària. Durant el curs acadèmic 2009-2010 participaren en aquest programa prop de 24.000 persones, incloent-hi 1.500 pares i mares i més de 400 docents. Enguany es preveu que la xifra augmenti fins a un deu per cent.

La comunicació secundària-Universitat es promou mitjançant xerrades de motivació per als alumnes en què s’explica quins estudis es poden cursar a la UIB, xerrades sobre l’accés a la Universitat, taules rodones sobre les sortides professionals de cada estudi, conferències de divulgació científica, social i cultural; jornades de portes obertes al campus; conferències per al professorat i els pares i mares dels estudiants per posar-los al dia sobre plans d’estudis, proves d’accés i processos d’admissió a la UIB, entre d’altres. Totes aquestes activitats formen l’oferta unificada «La UIB amb tu» que es tramet cada any als centres a principis de curs.

Així mateix, i amb el suport de Sa Nostra, es duen a terme els projectes Demolab i Demotec, en què els alumnes d’ESO i batxillerat realitzen experiències relacionades amb les ciències i la tecnologia. Aquestes activitats les dissenyen la Facultat de Ciències i l’Escola Politècnica Superior de la UIB. El curs 2009-2010 participaren en aquestes activitats 3.500 alumnes de les Illes Balears.

Noves activitats per al curs 2010-2011
Aquest curs es posa en marxa el projecte pilot Arqueòdrom, en què els alumnes simularan el treball científic en un jaciment. Aquesta activitat la dirigirà el doctor David Javaloyas, amb el suport de Sa Nostra, i s’adreça a alumnat de quart d’ESO i primer de batxillerat. També per a alumnes de batxillerat s’engega Investiga amb la UIB, que compta amb la participació d’onze grups de recerca de la UIB i que pretén apropar a les aules de secundària la investigació que es fa a la Universitat. Pel que fa als cicles formatius, s’ha programat la Jornada FP-Universitat, per a professors i orientadors.

Els més petits arriben a la UIB
Enguany la UIB també vol presentar-se als alumnes més joves de l’educació secundària, per tal de motivar-los ja des de ben petits i transmetre’ls l’atractiu i la importància de formar-se i cursar estudis superiors. Es posarà en marxa l’activitat pilot Tresca per la UIB, una gimcana que es farà pel campus i en què els alumnes coneixeran la Universitat mitjançant diferents proves. L’activitat la coordinarà el pedagog Xavier Pujol i la supervisaran els alumnes de la Facultat d’Educació, als quals els servirà com a part de les pràctiques dels seus estudis de grau.

Què és el POTU?
El Programa d’orientació i transició a la Universitat, producte d’un conveni entre la Conselleria d’Educació i Cultura i la UIB, té l’objectiu de difondre la importància de la formació superior entre els alumnes de l’educació secundària i de cicles formatius i millorar la comunicació i la coordinació entre la secundària i la Universitat.

Documents relacionats

Data de publicació: 08/11/2010