La publicació, número 13 de la revista Journal of Catalan Studies, l’ha coordinat la doctora Mercè Picornell, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i membre del grup de recerca LiCETC
Dia: dimecres, 16 de març de 2011
Hora: 18 hores
Lloc: Can Alcover,
c/ de Sant Alonso, 24, Palma
Tindrà lloc la presentació del número 13 de la revista Journal of Catalan Studies, dedicat al monogràfic Permeabilitats: la cultura i la societat de les Illes Balears com a espais de confluència. Presentaran el monogràfic la doctora Montserrat Roser, professora de la Universitat de Kent i editora de la revista; la doctora Mercè Picornell, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i coordinadora del monogràfic; i el doctor Damià Pons, professor del mateix departament.
La revista Journal of Catalan Studies (JOCS) és una revista digital dedicada a la publicació de textos acadèmics sobre cultura catalana, vinculada a l’Anglo-Catalan Society i que es publica des de 1998. L’editen els investigadors Dominic Keown, de la Universitat de Cambridge, i Montserrat Roser, de la Universitat de Kent.
El número 13, corresponent a l’any 2010, ha estat elaborat amb la participació del grup de recerca Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius (LiCETC) de la UIB. També hi han participat investigadors que pertanyen a altres grups de recerca de la UIB.
Els continguts del monogràfic estan estructurats en tres blocs:
1. Autoimatges i heteroimatges en la ficció. Inclou estudis sobre la representació de la imatge dels illencs en la narrativa i el cinema contemporanis. Sebastià Perelló, Xavier Barceló, Pilar Arnau, Alejandro Casadessús i Mercè Picornell hi col·laboren amb articles sobre la representació de les Illes Balears i dels seus habitants en la narrativa contemporània, i Dominic Keown se centra en la representació de Formentera en el cinema actual.
2. Xarxes i experiències de mediació globals i locals. Inclou estudis d’Antoni Vives sobre els canvis en la percepció de la cultura popular; de Magdalena Alomar sobre l’arribada del teatre estranger als escenaris de les Illes; de Tónia Coll sobre la petjada de la insularitat en l’obra de Miquel Barceló; i d’Igor Prieto sobre la promoció turística de les Illes.
3. Societat, cultura i canvi. Inclou estudis sobre els canvis en l’àmbit social, cultural i polític de l’arxipèlag en els darreres quaranta anys. Hi trobam col·laboracions de Doro Ballerman i Joan Melià sobre la percepció que tenen de la llengua catalana els nouvinguts; de David Ginard sobre la construcció d’una memòria sobre la Guerra Civil en la historiografia; de Joan Amer, Macià Blázquez i Ivan Murray sobre els vincles entre diners, poder i territori que han condicionat la política urbanística insular; i de Joaquín Valdivielso sobre els lligams entre identitat, medi ambient i territori que condicionen la percepció del «lloc» en les illes.
Data de publicació: 16/03/2011