Un reflex de la realitat i les necessitats de les persones grans des d’un enfocament multidisciplinari
L’Anuari de l’Envelliment de les Illes Balears arriba als 15 anys seguint diversos objectius, un dels quals és contribuir a la sensibilització de la societat de les Illes Balears en relació amb l’envelliment de la població. Especialment, sensibilitzar els qui tenen un paper important en el disseny i l’execució de les polítiques socials.
Aquesta tasca s’ha pogut dur a terme gràcies a les aportacions dels professionals i investigadors al llarg dels anys. I també gràcies a la Càtedra d’Atenció a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de la UIB, un espai que ha permès incorporar i donar a conèixer la feina dels professionals i investigadors de les Illes Balears.
L’anuari d’enguany aporta 22 capítols que reflecteixen el treball de 45 autors i autores que analitzen la realitat de l’envelliment balear de manera multidisciplinària. Així, es recullen aportacions sobre temàtiques diverses: l’impacte de la COVID-19 en les taxes de mortalitat i en la xarxa intergeneracional, les intoxicacions, el suïcidi, la solitud, la situació de la dependència des de diverses perspectives, el dret a tenir drets, la realitat dels divorcis i separacions, viure dignament en companyia o en residències abordant qüestions afectives, culturals i lingüístiques, etcètera.
També s’aborda la salut des de la prevenció pel que fa a l’alimentació, la nutrició i l’activitat esportiva. Tenint en compte que la vellesa no és un tema homogeni, es presenten dades amb perspectiva de gènere sobre les persones grans consumidores de substàncies addictives i en situació d’alta precarietat econòmica, de salut, de relacions i sensellarisme. Per acabar, l’anuari repassa la incorporació de les persones grans a les xarxes socials actuals.
En definitiva, es pretén, a partir dels treballs de recerca presentats, reflectir des d'un enfocament multidisciplinari la realitat i les necessitats d'un col·lectiu cada vegada més nombrós: les persones grans.
Acte de presentació
La presentació pública de l’Anuari de l’Envelliment de les Illes Balears 2022 ha comptat amb la intervenció de Fina Santiago, consellera d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears; Sofia Alonso, consellera executiva del Departament de Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), i M. del Carme Orte, catedràtica i professora del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques i directora de la Càtedra d'Atenció a la Dependència de la UIB i de l'Anuari.
El doctor José Luis Castro de Paz, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Santiago de Compostel·la, ha impartit la conferència titulada «La visió de la vellesa al cinema: velles i noves representacions».
Sobre l’Anuari
L’Anuari de l’Envelliment de les Illes Balears 2022 és fruit de la col·laboració entre la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, el Departament de Drets Socials del Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears.
És una iniciativa del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques i la Càtedra d’Atenció a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de la UIB, i compta, a més, amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya de la Caixa d’Estalvis de Pollença i de la Societat Balear de Geriatria i Gerontologia.
Documents relacionats
Data de publicació: 10/11/2022