Presentació de «L'art de picapedrer de Josep Gelabert (1653). Estudi filologicohistòric», de Joan Miralles i Monserrat

El volum, editat per l'Ajuntament de Palma i l'Institut d'Estudis Catalans, es presentarà el 4 de març al Casal Balaguer 

Dia: dimecres, 4 de març de 2020
Hora: 19 hores
Lloc: Centre cultural Casal Balaguer, carrer de la Unió, 3 Palma

El doctor Joan Miralles i Monserrat, catedràtic emèrit del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat recentment el llibre L'art de picapedrer de Josep Gelabert (1653). Estudi filologicohistòric.

Es tracta d'un estudi lingüístic molt complet sobre el llibre d'estereotomia (art de tallar la pedra per a la construcció) més antic escrit en llengua catalana, datat del 1653. L'autor, Josep Gelabert, és un jove picapedrer mallorquí de 31 anys que inclou 136 traces o dibuixos de diferents tipus de construcció amb les explicacions didàctiques corresponents. L'obra recull arcs, portals, finestres, calderes de saboner, pilars, caragols, ons, voltes, girants de claustre, bombarderes, colls de pou, revolts, petxines, escales, naies, cimboris i capelles.

Han editat el volum l'Ajuntament de Palma i l'Institut d'Estudis Catalans. També hi han col·laborat la Universitat de les Illes Balears, el Consell Insular de Mallorca i el projecte de recerca europeu IVITRA.

Presentació a Palma

El llibre es presentarà a Palma el dimecres 4 de març. Serà al Centre Cultural de Can Balaguer a les 19 hores. Hi intervindran la coordinadora general de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, senyora Francisca Niell; el delegat de l’IEC a Palma i catedràtic de Filologia Catalana de la UIB, doctor Damià Pons; en representació del projecte IVITRA (Institut Superior d'Investigació Cooperativa) i professor de la Universitat d'Alacant, doctor Josep Martines, especialista en lèxic antic i dialectal de la llengua catalana; la consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, senyora Isabel Busquets; el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; i l'autor de l'obra, doctor Joan Miralles i Monserrat.

Data de l'esdeveniment: 04/03/2020

Data de publicació: 26/02/2020