Premis Cliqib als millors treballs fi de màster de la UIB atorgats pel Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears

El primer premi ha recaigut en Felipe Rodríguez Barrera, pel seu TFM sobre la impressió en 3D de dispositius per a la seva aplicació en l’extracció de contaminants mediambientals 

La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (Cliqib) han lliurat els primers Premis Cliqib als millors treballs fi de màster relacionats amb la promoció de processos industrials més nets, alineats amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU i l'economia circular.

En aquesta primera edició dels premis, el jurat ha tingut especialment en compte la vinculació dels projectes amb els ODS 6 (Aigua i sanejament), ODS 9 (Industria inclusiva, sostenible i innovadora), i ODS 12 (Producció i consum responsable), i els seus possibles beneficis per a la sostenibilitat i la higiene.

El jurat ha acordat concedir el primer premi (1.500 euros) a Felipe Rodríguez Barrera pel seu TFM sobre la impressió en 3D de dispositius per a la seva aplicació en l’extracció de contaminants mediambientals. Aquesta iniciativa treballa en el desenvolupament d'eines per millorar l’anàlisi i el control en salut ambiental.

El segon premi (500 euros) ha recaigut en Andreu Vaquer Vadell pel seu TFM sobre biosensors dissenyats per detectar biomarcadors en suor. Aquest projecte va en la línia de la indústria sostenible i innovadora vinculada a l'àmbit de la salut, a la detecció i prevenció de possibles patologies a través de la suor.

L’acte de lliurament ha estat presidit pel Rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, i hi han assistit la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Loren Carrasco; el director del Cluster d’Indústria Química de les Illes Balears-Cliqib, Joan Miquel Matas; els professors i tutors dels TFM guanyadors, Gemma Turnes i Roberto de la Rica; els membres del comitè de selecció dels premis, Carme Rotger, i Víctor Martínez, directors del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia Química i del Màster Universitari en Enginyeria Industrial, respectivament; Antoni Morro, director de l’Oficina de Transferència de Resultats d'Investigació de la Fundació Universitat Empresa; i la senyora Kristin Baumann, assessora científica Cliqib.

Aquests Premis Cliqib estaven oberts a tots els alumnes matriculats als màsters oficials de la UIB en Enginyeria Industrial i Ciència i Tecnologia Química els anys acadèmics 2019-20 i 2020-21. A més de promoure l'excel·lència acadèmica, els premis faciliten l’apropament entre l'R+D+i realitzada a la Universitat i el desenvolupament tecnològic i la innovació aplicada al mercat, una tasca en la qual el clúster participa des que fou creat. 

Aquest premi és una fita més en la intensa col·laboració entre el Clúster Químic de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, que s'ha ampliat amb el temps, amb diferents projectes d'R+D+i en àmbits tan diversos com els desinfectants o la filtració d'aigües a piscines públiques. Entre tots, destaca especialment el projecte Aqualab, una visió d’un centre tecnològic per a l'R+D+i i la formació en aigües recreatives pioner a Europa, que té el suport del Govern i que actualment es troba en fase de construcció.

El Cliqib és una associació formada per empreses provinents de la indústria química de les Illes Balears amb participació en la cadena de valor de la higiene aplicada al turisme, que col·laboren i cerquen sinergies amb l'objectiu d'innovar i de millorar la competitivitat i la qualitat dels seus productes i serveis per avançar envers un creixement sostenible. 

Data de publicació: 18/01/2022