Premi per a un estudi sobre l'aplicació de cadenes de blocs (blockchain) en notificacions certificades

El treball de Macià Mut, M. Magdalena Payeras i Miquel Àngel Cabot ha rebut el premi al millor treball de recerca de la XV Reunió Espanyola sobre Criptologia i Seguretat de la Informació

Un equip d'investigadors del grup de recerca en Seguretat i Comerç Electrònic (SECOM) de la Universitat de les Illes Balears ha estat guardonat recentment amb el premi al millor treball de recerca de la XV Reunió Espanyola sobre Criptologia i Seguretat de la Informació, un congrés científic espanyol de referència en l'àmbit de la seguretat de les tecnologies de la informació i la comunicació.

El treball de Macià Mut Puigserver, M. Magdalena Payeras Capellà i Miquel Àngel Cabot Nadal es titula Notificaciones certificadas sobre blockchain. Aquest article presenta el primer sistema basat en les innovadores tecnologies de cadena de blocs (blockchain) per implementar notificacions certificades, una de les aplicacions que requereixen un intercanvi equitatiu de valors. Les solucions anteriors per a certificacions notificades es basen principalment en la intervenció d'una tercera part de confiança (TTP), que actua com a intermediari entre emissor i receptor.

Al treball es proposen dues solucions que permeten enviar notificacions certificades quan es requereix confidencialitat i quan es necessari registrar el contingut de la notificació, respectivament. El protocol per a notificacions certificades no confidencials satisfà les propietats d'equitat forta i transferibilitat de les proves gràcies a l'ús d'un contracte intel·ligent (Smart Contract) i sense necessitat d'una TTP. També es presenta una aplicació distribuïda (DApp) per a notificacions certificades confidencials amb un contracte intel·ligent que permet un intercanvi optimista de valors asíncron i amb una tercera part de confiança que no registra informació d’estat.

La XV Reunió Espanyola sobre Criptologia i Seguretat de la Informació va tenir lloc del 3 al 5 d'octubre de 2018 a Granada. 

Data de publicació: 09/10/2018