Premi per a la millora de la seguretat dels edificis contra terratrèmols i explosions

Un estudi del grup de recerca de Tecnologia d’Estructures i Materials ha estat guardonat al congrés internacional SMAR 2015 

Un estudi dels investigadors Benito Mas, Antoni Cladera i Carlos Ribas, del grup de recerca de Tecnologia d’Estructures i Materials de la UIB, i Eva Oller, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha estat guardonat amb el premi Mirko Roš, que atorga Empa, els Laboratoris Federals Suïssos per a la Ciència i la Tecnologia dels Materials, a la millor comunicació presentada al congrés internacional SMAR 2015. El congrés s’ha fet a Antalya (Turquia) els dies 7, 8 i 9 de setembre de 2015.

El treball premiat, titulat «Ductile shear failure in RC beams reinforced with pseudoelastic Ni-Ti spirals», se centra en la millora de la seguretat de les estructures de formigó, com són els edificis, davant situacions extremes com ara sismes o explosions, que poden causar col·lapses fràgils en front de l’esforç tallant sense capacitat d’avís als seus ocupants. L’estudi proposa, com a prova de concepte, la utilització d’aliatges amb memòria de forma per augmentar significativament la capacitat de deformació per aquestes situacions accidentals.  

Data de publicació: 17/09/2015