Premi per a la doctora Alicia Sintes

La investigadora ha estat guardonada en la categoria de ciència dels VIII Premios Mujeres a Seguir 

La doctora Alicia Sintes, professora del Departament de Física i investigadora principal del Grup de Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada amb el Premi Mujeres a Seguir en la categoria de ciència. El lliurament del guardó s’ha fet en el marc de la cerimònia que ha tingut lloc el 26 d’octubre a Madrid.

El premi li ha estat atorgat en reconeixement a la seva trajectòria investigadora. La doctora Sintes lidera la participació de la UIB en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual es varen fer les primeres deteccions d'ones gravitacionals.

La doctora Sintes és professora titular a l'àrea de Física Teòrica del Departament de Física, és secretària de l'Institut Universitari d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la UIB i investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l'Institut Max Planck für Gravitationsphysik d'Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l'astronomia de les ones gravitacionals. És experta en la posada a punt de detectors interferomètrics i en l'estudi i la recerca d'estels de neutrons i sistemes binaris dels forats negres.

Ha realitzat estades a Estats Units, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO i GEO, dels quals és membre des de 1997 i també és membre del Comitè Executiu de LIGO des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial LISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope. Actualment copresideix un dels quatre grups de treball per a l'anàlisi de dades de les col·laboracions LIGO-Virgo.

Alícia Sintes ha estat assessora científica de l'Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia en el període 2007-2010. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i és membre del Nominating Committee de la ISGRG. 

Data de publicació: 27/10/2021