El projecte SINA II (Sistema d'Interacció Natural Avançat), que coordinen els doctors Francisco Perales, del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, i Joan Jordi Muntaner, del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB, ha estat guardonat amb el premi europeu Acces-it 2009 Good Practice Label, que concedeix l’associació e-ISOTIS.
El guardó es lliurarà el 23 de setembre a la seu de Microsoft London (Cardinal Place).
SINA és un prototipus de programari pensat per millorar les capacitats de persones que tenen profundament limitades les possibilitats de moviment. La seva utilització és intuïtiva i natural. Només es requereix una càmera USB estàndard i una aplicació multimodal que és capaç de detectar els moviments de la cara de la persona i interpretar-los.
És un projecte que comprèn professionals de diverses àrees com la informàtica, la pedagogia i l’educació especial, per això SINA és més que un simple dispositiu d’accés a l’ordinador: és un sistema pedagògic basat en tecnologies de la informació i el coneixement per fer accessible l’ordinador. Aquesta accessibilitat s’aconsegueix a través de tècniques de visió per computador utilitzant una càmera web comuna. Només instal·lant una petita aplicació que detecta i segueix el moviment del nas, l’usuari pot controlar el moviment del ratolí i pot emprar totes les aplicacions instal•lades al seu ordinador.
Aquest sistema ha estat validat als centres Rehacer, Aproscom (Manacor), Mater, Joan XXIII (Inca), Aspace, Son Dureta i Abdem per especialistes terapeutes amb usuaris amb diferents limitacions. El projecte ha estat finançat pel Govern balear. Es preveu que enguany es desenvoluparà el SINA III, que tindrà funcions i característiques noves i es desenvoluparà en més centres.
Documents relacionats
Data de publicació: 14/09/2009