Premi a la millor comunicació científica per al Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia

El pòster ha estat guardonat en el VII Simposi del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició 

El VII Simposi del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) ha atorgat el premi a la millor comunicació científica a un pòster sobre una recerca dels investigadors del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la UIB, que dirigeix el doctor Andreu Palou i que forma part del CIBEROBN. El treball l’han elaborat l’alumna de doctorat Nara Szostaczuk i els investigadors del LBNB Andreu Palou, Catalina Picó, Teresa Priego i Mariona Palou. 

El Simposi s’ha fet els dies 15 i 16 d’octubre a El Escorial (Madrid), i ha reunit destacats investigadors nacionals i internacionals de l’àmbit de l’obesitat i la nutrició. S’hi han exposat els darrers avanços científics, així com els principals reptes i les noves vies de recerca biomèdica per al coneixement i abordatge  d’aquest gran problema de salut pública en la societat actual que és l’obesitat.

La llet materna contra l’obesitat

L’estudi premiat investiga el paper de la leptina, una proteïna present de manera natural en la llet materna, contra l’obesitat en l’edat adulta. El treball dels investigadors del LBNB de la UIB parteix de la base que certes condicions adverses durant la gestació, com una restricció calòrica materna, determinen una major susceptibilitat de la descendència a patir obesitat i altres complicacions relacionades, com la diabetis. L’estudi demostra, en rates, que la ingesta de dosis fisiològiques de leptina durant la lactància és capaç de revertir gran part de les alteracions associades a una restricció calòrica moderada durant la gestació, que es fan aparents a l’edat adulta, particularment quan els animals s’exposen a dietes obesogèniques. En concret, les cries d’animals exposats a una restricció calòrica materna del 20 per cent durant la primera meitat de la gestació presentaren en edat adulta una major acumulació de greix, menor sensibilitat a la insulina, i nivells elevats de triglicèrids en sang. A més, mostraren menor activitat locomotora i menor despesa energètica. Aquestes alteracions no es trobaren en els animals que durant l’alletament es varen suplementar amb quantitats fisiològiques de leptina. Aquests resultats, juntament amb altres de relacionats obtinguts en aquesta línia de treball que duu a terme el LBNB, demostren la importància de la ingesta de leptina durant la lactància de cara a la prevenció de l’obesitat ja des d’etapes primerenques de la vida. 

Data de publicació: 20/10/2015