La UIB ha impulsat una xarxa de sensors per detectar l'insecte transmissor de la malaltia de Chagas al Paraguai
La Universitat de les Illes Balears ha impulsat la posada en funcionament d'una xarxa de sensors per detectar la presència de Triatoma infestans, l'insecte que transmet el paràsit causant de la malaltia de Chagas, a la zona del Chaco, al Paraguai. Aquesta iniciativa ha estat guardonada recentment amb el premi del MIT Technology Review per a innovadors més joves de 35 anys de Paraguai i Bolívia 2016. El guardó ha recaigut en l'investigador Federico Gaona, de la Universitat Nacional d'Asunción, un dels investigadors amb els quals ha col·laborat la UIB en el marc del projecte de cooperació universitària al desenvolupament que ha fet possible aquesta xarxa de sensors.
Un equip d'investigadors de la UIB liderat inicialment pel doctor Bartomeu Serra, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UIB, va iniciar una col·laboració l'any 2008 amb la Universitat Nacional d'Asunción en el marc de les convocatòries anuals d'ajuts per a projectes de cooperació universitària al desenvolupament de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB.
El projecte inicial tenia com a objectiu enfortir la Facultat Politècnica d'aquesta universitat impartint-hi diferents seminaris sobre sistemes informàtics i de comunicacions, i sobre l'avaluació i la gestió del comportament de les xarxes sense fils en el marc del seu programa de postgrau d'Informàtica. Els primers resultats d'aquest projecte es varen deixar entreveure quan la Universitat Nacional d'Asunción va ser seleccionada com a seu de la Conferència Llatinoamericana d'Informàtica (CLEI 2010).
Arran de la col·laboració entre les dues universitats, i fruit d'una demanda de la Facultat Politècnica de la Universitat paraguaiana, l'any 2008 es va posar en marxa un treball conjunt de recerca aplicada amb l'objectiu de dissenyar i desenvolupar un sistema automatitzat per detectar la presència de l'insecte transmissor del paràsit que causa la malaltia de Chagas.
En l'actualitat, el projecte ja comença a ser una realitat sobre el terreny. S'ha establert una xarxa de sensors en diferents comunitats rurals de la zona del Chaco, que s'està monitoritzant i enviant senyals a Asunción, ubicada a més de 800 quilòmetres d'on es troba la base de dades.
Gràcies al projecte impulsat pels investigadors de la UIB s'enforteix el control del paràsit i el vector que el transmet, que és una de les estratègies més efectives per frenar aquesta malaltia. La malaltia de Chagas afecta entre sis i set milions de persones arreu del món, la majoria dels quals a l'Amèrica Llatina, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. La causa de la malaltia és un paràsit anomenat Trypanosoma Cruzi, que es transmet mitjançant la picada d'insectes com el Triatoma infestans. La malaltia només es pot curar si s'administra el tractament adequat en els primeres moments de la infecció. En cas contrari, la malaltia esdevé crònica, i els afectats poden patir alteracions cardíaques, digestives i neurològiques greus a mesura que el paràsit s’allotja al cor, l’esòfag i el còlon i en danya els teixits.
Data de publicació: 17/10/2016