Catorze alumnes del Màster Universitari en Ecologia Marina fan les pràctiques a bord del vaixell Francisco de Paula Navarro, de l’IEO, i a l’Estació de Recerca Jaume Ferrer, del Govern de les Illes Balears
Per cinquè any consecutiu, catorze alumnes de les assignatures de Biologia Marina i Ecologia Aquàtica del Màster Universitari en Ecologia Marina de la Universitat de les Illes Balears fan pràctiques intensives i combinades d’oceanografia multidisciplinària, fruit de la col·laboració entre la UIB i l’Institut Espanyol d’Oceanografia. Com a novetat, i gràcies a un conveni de col·laboració entre l’IEO, la UIB i la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears, els estudiants efectuaran durant quatre dies unes pràctiques a l’Estació de Recerca Jaume Ferrer (la Mola, Menorca) i a bord del vaixell d’investigació oceanogràfica Francisco de Paula Navarro, amb les quals completaran la seva formació acadèmica.
L’objectiu és treballar in situ les principals tècniques oceanogràfiques, per a l’adquisició d’informació al llarg de la columna d’aigua i l’obtenció de mostres d’aigua i d’organismes del plàncton i bentos marí.
Del 14 al 17 d’abril de 2015, els estudiants faran una campanya oceanogràfica, durant la qual es recolliran dades fisicoquímiques de l’aigua i mostres de les comunitats planctòniques i bentòniques, en estacions litorals i oceàniques, situades entre les illes de Mallorca i Menorca, que es cobriran durant les navegacions d’anada i tornada del vaixell Francisco de Paula Navarro entre el Port d’Alcúdia i Maó, i en diverses estacions del port de Maó. L’objectiu és que els alumnes aprenguin a utilitzar l’equipament científic del vaixell, com la batisonda CTD, botelles hidrogràfiques, xarxes de mostreig de plàncton, la draga de sediment, patins epibentònics i un ROV, vehicle operat des de la superfície per a la visió directa del fons marí. Tot això sota la direcció i supervisió dels professors Gabriel Moyà i Guillem Mateu, del Departament de Biologia de la UIB, i d’Ana Morillas i Jesús Rivera, de l’IEO. Durant aquestes pràctiques, professors i alumnes conviuran i s’allotjaran al vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro i a l’Estació de Recerca Jaume Ferrer.
Les dades hidrogràfiques determinades, així com les mostres obtingudes en la campanya oceanogràfica, es processaran a bord del vaixell, a l’Estació de Recerca Jaume Ferrer i als laboratoris de Biologia Marina i Ecologia Aquàtica de la UIB, i es completarà la informació sobre les característiques ambientals de la columna d’aigua i els sediments, i sobre la biodiversitat i l’estructura de les comunitats planctòniques i bentòniques. Posteriorment, alumnes i professors faran una discussió conjunta sobre les metodologies utilitzades, els resultats obtinguts i la seva interpretació en el context de les dues assignatures que s’integren en el programa de les pràctiques.
Aquestes pràctiques són possibles, també, gràcies a dos convenis de col·laboració entre la UIB i l’IEO, que tenen com a finalitat la coordinació d’actuacions en programes de docència universitària i formació, i la utilització conjunta de mitjans instrumentals i instal·lacions, per dur a terme activitats de recerca en ciències marines.
Un vaixell recentment remodelat
La campanya oceanogràfica es realitza a bord del vaixell de recerca oceanogràfica Francisco de Paula Navarro, de 30,5 metres d'eslora i 7,4 metres de màniga, propietat de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) i adscrit al Centre Oceanogràfic de les Balears, amb base al port de Palma, i que va ser lliurat a la fi de 2013 a l'IEO, després de ser sotmès a una remodelació integral. L'objectiu de la renovació va ser doble, incrementar sensiblement la capacitat científica i multidisciplinària del vaixell, així com renovar per complet les seves condicions d'habitabilitat, la qual cosa li permetrà realitzar un ampli espectre de campanyes: des d'estudis de geomorfologia, hidrografia i plàncton, fins a projectes de cartografia d'hàbitats bentònics i pelàgics, àrees marines protegides, contaminació i avaluació d'ecosistemes i recursos vius explotats. El projecte «Reforma integral del vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro», de referència IEOC10-4I-001, va ser cofinançat amb el programa operatiu de fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea), a través d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Economia i Competitivitat, el Govern de les Illes Balears i l'IEO. Per a més informació: http://www.ba.ieo.es/es/cob-virtual/remodelacion-navarro.
L'Estació de Recerca Jaume Ferrer
L'Estació de Recerca Jaume Ferrer, situada a la riba del mar en una zona privilegiada de l'entrada del port de Maó (Menorca), està gestionada pel Govern de les Illes Balears i l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), mitjançant un conveni de col·laboració signat el desembre de 2009, que, entre altres finalitats, estableix que l'Estació ha de ser «un espai per al desenvolupament de formació especialitzada per a postgraduats».
L'Estació, d'uns 300 metres quadrats de superfície, està formada per tres mòduls, un de laboratori i despatxos, un altre d'allotjament amb dormitoris i serveis per a deu persones, i una zona conjunta de reunions, cuina i sala d'estar, a més d'un magatzem i una rampa d'accés al mar. Disposa també d'un equipament bàsic per a la presa de mostres litorals (embarcació semirrígida, equips de busseig, batisonda CTD i ROV, entre altres) i el tractament i l’anàlisi bàsica d'aquestes mostres al laboratori, com ara lupa i microscopi, bàscula de precisió, estufa, congeladors, bany termostàtic, espectrofotòmetre. Per a més informació: http://www.ba.ieo.es/es/estacion-jaume-ferrer.
Font: IEO
Data de publicació: 14/04/2015