La investigadora Marzia Boi estudia les restes de pol·len d’aquesta relíquia cristiana que es conserva a la catedral d’Oviedo
Pot sorprendre que la botànica tingui connexió amb estudis de relíquies o objectes antics, però el pol·len de les flors, revesteix un gran interès científic. De fet, aquestes diminutes partícules viatgen especialment per l’aire o gràcies als insectes, i recorren distàncies ben mirades i marcades d’una flor a una altra.
El pol·len aconsegueix conservar-se per segles, milers i milions d’anys, per les característiques del seu revestiment extern (l’exina), formada per substàncies molt fortes i durables en la naturalesa.
Per les característiques fixes de l’ornamentació del revestiment pol·línic, i pel fet que són elements invisibles als nostres ulls, ofereixen un bon indici també en l’àmbit forense. Es podria confirmar, per exemple, si un sospitós ha estat al lloc del crim cercant el pol·len d’espècies de l’entorn de l’escena en la seva indumentària, a les sabates o al seu cotxe. També en arqueologia el pol·len és útil per a estudis més complexos que sempre ajuden a aclarir les preguntes com, quan, qui, per què i on, i a entendre la dinàmica i la història del jaciment. Aquests tipus d’investigacions tenen una forta demanda per la seva gran aplicació; els estudis científics en relíquies cristianes sempre criden l’atenció i desperten l’expectació, també perquè no són molt nombrosos.
Fa alguns anys que la professora associada del Departament de Biologia de la UIB Marzia Boi es dedica a aquestes investigacions: cerca pol·len entre la pols que s’ha aspirat d’una peça de lli, el sudari d’Oviedo, que es conserva a la catedral d’Oviedo. Aquesta relíquia va arribar a Oviedo al segle VII des de Jerusalem, juntament amb altres objectes venerats per la religió cristiana, com al llenç que va cobrir el rostre de Jesucrist abans de la preparació del cos per a la sepultura. El llenç mostra molta sang incrustada, amb taques que són sobreposables sorprenentment a les del sant sudari, la mortalla de Jesucrist que es conserva a la ciutat italiana de Torí. Mitjançant la troballa de pol·len es pot aclarir el viatge de la relíquia cap a Espanya, així com el possible ús d’ungüents i bàlsams durant la sepultura o altres contaminacions. Les mostres s’analitzen a grans augments al Servei Tècnic de Microscòpia Electrònica de la UIB, i se cerca pol·len i partícules, per tal de crear un banc de dades de totes les restes.
La investigadora acaba de tornar de la IV Convenció Nacional del Centre Espanyol de Sindonologia, que ha tingut lloc a Còrdova els dies 10, 11 i 12 d’octubre, on va impartir la conferència «Análisis comparativo de los pólenes del Sudario de Oviedo y la Síndone de Turín», on presenta les dades actualitzades del seu estudi. La recerca progressa favorablement, vist que el diferent pol·len present concedeix valuoses dades sobre l’origen del llenç, que espera plasmar aviat en un article en una revista científica.
Data de publicació: 19/10/2015