Polifenols: molècules clau per prevenir l'envelliment cerebral

La tesi doctoral de Maria Fiorella Sarubbo suggereix que els polifenols actuen com a antioxidants i antiinflamatoris que contraresten els canvis associats a l'envelliment cerebral 

El desenvolupament de la medicina i la tecnologia ha afavorit l'increment de la proporció de població longeva a escala mundial. Aquest context demogràfic ha generat la necessitat de comprendre més bé els canvis que ocorren al cervell durant l'envelliment, així com de trobar estratègies encaminades a prevenir-ne, retardar-ne i atenuar-ne les conseqüències. La comunitat científica ha assenyalat com a causes fonamentals de l'envelliment l'estrès oxidatiu i l'activació de la inflamació. En aquest sentit, hi ha molècules amb propietats antioxidants i antiinflamatòries com els polifenols, que es troben en fruites i verdures, que poden ser fonamentals per contribuir a la prevenció de l'envelliment cerebral.

L'objectiu de la tesi de Maria Fiorella Sarubbo, defensada a la Universitat de les Illes Balears i realitzada a l'Institut Universitari d'Investigació en en Ciències de la Salut (IUNICS), era determinar els efectes protectors dels tractaments amb polifenols sobre els canvis que s'esdevenen durant l'envelliment cerebral, així com analitzar els mecanismes d'acció que hi ha implicats. Per això es varen fer diversos tractaments crònics amb els polifenols resveratrol, silimarina, quercetina i naringenina en rates velles. Durant els tractaments se'n varen analitzar els efectes des del punt de vista cognitiu i motor; i es va analitzar la síntesi i acumulació de neurotransmissors implicats en els processos cognitius i motors i  els nivells de diferents proteïnes implicades en envelliment i/o inflamació.

La investigadora va comprovar que l'envelliment genera deterioració cognitiva i motora, ocasionada en part per un declivi en els sistemes de neurotransmissió, així com per canvis en els nivells de proteïnes relacionades amb l'envelliment i la inflamació. De manera molt interessant, es va observar que aquests canvis són contrarestats pels tractaments crònics amb resveratrol, silimarina, quercetina i naringenina. Els resultats d'aquest estudi suggereixen que els polifenols actuen com a antioxidants i antiinflamatoris, i regulen els nivells de neurotransmissors i els de proteïnes clau en el procés d'envelliment i neuroinflamació, en regions cerebrals fonamentals per al correcte funcionament dels processos cognitius i motors.

Fitxa de la tesi

  • Títol: Estrategias neuroprotectoras en el envejecimiento cerebral. Mecanismos neuroquímicos y moleculares y su correlación con los efectos sobre las capacidades cognitivas
  • Autora: Maria Fiorella Sarubbo
  • Programa de doctorat: Neurociències
  • Departament: Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut
  • Directors: Antoni Miralles Socias, David Moranta Mesquida i Susana C. Esteban Valdés 

Data de publicació: Mon Jun 27 10:50:00 CEST 2016