Pint of Science: el festival a Palma que acosta la ciència des del bar

L'IFISC i l'IMEDEA (CSIC-UIB) organitzen aquest festival de divulgació científica que es farà els dies 22, 23 i 24 de maig

Pint of Science 2023, el festival internacional de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors més capdavanters i el públic en un ambient relaxat i distès, els bars, torna a Palma els dies 22, 23 i 24 de maig.

Dos instituts de recerca seran els encarregats d’organitzar aquesta nova edició, que serà la quarta a Balears: l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), tots dos situats a Mallorca i acreditats com a unitats d’excel·lència María de Maeztu.

En total, 9 científics i científiques de l’IFISC, de l’IMEDEA i de la Universitat de les Illes Balears explicaran les seves darreres recerques, abordant tres àrees temàtiques diferenciades: Planeta Terra, que inclou ciència de la Terra, evolució i zoologia; El nostre cos, sobre neurociències, nutrició i biomedicina; i La nostra Societat, que aborda l’estudi dels sistemes sociotècnics.

D’aquest manera, en entrar en el bar el públic podrà explorar el funcionament del cervell, bussejar al costat dels organismes que habiten el món microscòpic, comprendre els mecanismes que afectaran la pujada del nivell de la mar, esbrinar com s’estenen les faules a través de l’observació d’una persona borratxa o desxifrar el que ha de dir la intel·ligència artificial en el camp del flamenc computacional. Aquestes i altres propostes es podran conèixer a Palma durant els tres dies que dura el festival.

L’esdeveniment tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 de maig en el Café A Tres Bandas de Plaça Barcelona, Palma. Totes les sessions són gratuïtes i començaran a les 19 hores. 

L'actualitat i diversitat de temes científics, components del programa del festival

El dilluns 22, l’IMEDEA obrirà el festival en el marc del projecte Ocean Night —una iniciativa del CSIC que tracta de conscienciar sobre la relació entre la nostra societat i l'oceà— amb tres xerrades que van des de la microescala a la macroescala: en primer lloc, l'investigador Marco Polin ens obrirà una finestra al fascinant món de la mobilitat microbiana. Seguidament, Iris Hendricks ens submergirà en ambients marins per a parlar-nos de les nostres grans aliades contra el canvi climàtic: les plantes aquàtiques. Seguidament, Ángel Amores tancarà la sessió mostrant-nos com les tempestes i el nivell de la mar estan provocant esdeveniments extrems a la nostra regió.

El dimarts 23 serà el torn dels investigadors de l‘IFISC. Amb Pablo Rosillo podrem entendre, amb l'ajuda de nous algorismes de computació, per què el flamenc continua captivant al públic de tot el món segles després. D'altra banda, de la mà de Manuel Miranda aprendrem a predir coses com els retards dels avions a través d'una eina matemàtica que descriu trajectòries aleatòries, com la que porten les persones embriagues. Finalment, amb María Martínez descobrirem una de les infraestructures més importants del món i que s'amaga darrere d'un endoll. Tots ells són estudiants de doctorat en física de sistemes complexos.

El dimecres 24 donarà el tancament del festival la recerca que s'està desenvolupant en la UIB. A través d'aquestes ponències podrem conèixer els pròxims desafiaments de la neurociència moderna de la mà de Celia Garau, Dra. en neurofisiologia; el poder de la nutrició perinatal al costat de Pere Bibiloni, estudiant de doctorat; i què significa això de “falsos prims” amb Carmen García, també estudiant de doctorat en biologia fonamental i ciències de la salut.

El programa complet es pot consultar en la web del festival PoS: <https://pintofscience.es/events/palma-mallorca>.

Un festival de divulgació científica d’índole internacional

Pint of Science (PoS) 2023 se celebrarà en les mateixes dates en 26 països dels 5 continents. PoS pretén, des de la seva creació en 2013 en l’Imperial college de Londres, acostar els investigadors al públic, aprofitant ambient relaxat i amigable dels bars per a facilitar la seva interacció. Espanya es situa com el segon país amb més participació del món, celebrant-se en 54 ciutats espanyoles. Concretament, en aquesta vuitena edició torna a batre rècords: 537 xerrades repartides en més de 300 esdeveniments, amb la participació de més de 545 científics (232 científiques i 258 científics). A les Illes Balears es va celebrar durant 2017 la primera edició a Palma, de la mà de l’IFISC (UIB-CSIC).

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) 

Data de l'esdeveniment: 22/05/2023

Data de publicació: 17/05/2023