Per què menjam com menjam a les Illes Balears?

El doctor Josep A. Tur publica el llibre Història de la cuina i l'alimentació a les Illes Balears, en el qual repassa com l'esdevenir històric ha marcat la nostra manera de menjar i cuinar

El doctor Josep A. Tur, catedràtic de Fisiologia del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat recentment el llibre Història de la cuina i l’alimentació a les Illes Balears (El Gall, 2021).

L’alimentació i la cuina són activitats consubstancials a l’espècie humana i, alhora, el resultat de noves experiències, que combinen la necessitat de menjar i, al mateix temps, la curiositat per tastar aliments nous i provar maneres noves de cuinar-los. Però, us heu plantejat mai per què menjam i com menjam?

La manera de menjar i de cuinar són la integració dels aliments que tastaren, recol·lectaren, introduïren i aprengueren a elaborar totes les civilitzacions humanes que deixaren empremta a la nostra terra. Aquest llibre és una mirada personal de l’autor als esdeveniments històrics que han succeït a les Illes Balears i com aquests fets han marcat i definit la nostra manera de menjar i cuinar.

Josep A. Tur Marí (Palma, 1957) és llicenciat i doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. També es catedràtic de Fisiologia i investigador principal del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears, del CIBEROBN (Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició) de l’Institut de Salut Carlos III i de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IDISBA). És vocal d’Alimentació del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears i membre del Comitè Científic de la Vocalia d’Alimentació del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. Ha estat redactor de la Declaració de la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO, 2010). És autor de 65 llibres i capítols de llibres, 360 articles científics i 8 patents nacionals i internacionals. Ha estat investigador principal de 50 projectes d’investigació nacionals i internacionals i ha dirigit 35 tesis doctorals.

Data de publicació: 22/10/2021