La Universitat de les Illes Balears s’adhereix al manifest de CRUE amb motiu del Dia Internacional de la Convivència en Pau
La Universitat de les Illes Balears té entre els seus valors fonamentals els drets humans. Així, el respecte, la tolerància, la igualtat, la dignitat, l’accessibilitat, la justícia, la salut, la pau, la inclusió i la llibertat d'expressió guien l’activitat de la Universitat en totes les seves facetes.
La UIB s’ha adherit al manifest de CRUE Universitats Espanyoles amb motiu del Dia Internacional de la Convivència en Pau, que se celebra cada 16 de maig. Aquest és el manifest complet:
Dia Internacional de la Convivència en Pau: manifest de CRUE Universitats Espanyoles
Madrid, 16 de maig de 2024
L'Assemblea General de les Nacions Unides, reconeixent la necessitat d'eliminar totes les formes de discriminació i intolerància, en la resolució 72/130, de 8 de desembre de 2018, va declarar el 16 de maig el Dia Internacional de la Convivència en Pau, per posar èmfasi a la funció important de la societat civil, especialment del món acadèmic, per al foment del diàleg entre religions i cultures i promoure que s'adoptin mesures que mobilitzin la societat civil, com ara la divulgació de la importància d'aquesta declaració, l’organització d'activitats de diàleg o l'establiment de marcs de cooperació.
Sobre això, CRUE Universitats Espanyoles reafirma el seu compromís amb la convivència pacífica i el respecte mutu amb vista a promoure la pau, la tolerància, la inclusió, la comprensió i la solidaritat. Especialment, en les institucions d'educació superior, que són espais de diversitat on convergeixen persones de diferents orígens, cultures, creences, perspectives i ideologies. Aquesta diversitat enriqueix el nostre entorn acadèmic i ens brinda l'oportunitat de continuar aprenent i convivint.
En aquest món en què el conflicte, la crispació i la confrontació són, lamentablement, molt freqüents, les nostres universitats han de ser fars d'esperança en la construcció d'un món millor. Hem de ser autèntics agents de canvi i fomentar ambients inclusius en els quals la docència, la recerca, la transferència i la innovació es desenvolupin sobre la base del respecte, el diàleg i la comprensió. Ambients en què cada individu se senti valorat i respectat pel que és, i en els quals es rebutgi amb fermesa qualsevol forma de discriminació, odi o violència.
La cooperació entre les diferents disciplines de coneixement, entre les ciències i les humanitats, ha demostrat que és una fórmula reeixida per a un progrés ferm, sostenible i més humà. Traslladam aquesta convivència fructífera que alentim des dels nostres campus a la resta de la societat, i demostram que els valors que sustenten aquestes aliances són efectius a l'hora de prevenir el conflicte i, quan sigui necessari, de reparar-lo. Renovam avui, per tant, el nostre compromís ferm amb un futur de pau, convivència i progrés a les nostres universitats i arreu del món.
Data de l'esdeveniment: 16/05/2024
Data de publicació: 16/05/2024