Parlam de... La Residència d'Estudiants Bartomeu Roselló-Pòrcel

La directora de la Residència d’Estudiants de la UIB, Marta García, ha estat nomenada presidenta de l’Associació Espanyola de Col·legis Majors i Residències Universitàries Públiques. Aprofitam l’avinentesa per parlar amb ella de la Residència de la UIB, que enguany compleix vint anys...

1. Què representa aquest càrrec per a vós? I per a la UIB?

L’Associació és una eina de representació i promoció dels interessos dels seus socis. Entre tots gestionam prop de deu mil places d’allotjament en catorze universitats públiques. Desenvolupam una tasca més enllà de l’allotjament universitari. Viure en un col·legi major o residència d’estudiants suposa un valor afegit no sempre considerat. A més, l’Associació esdevé una xarxa de contactes professionals molt valuosos i és el marc d’unes trobades anuals en què aprenem els uns dels altres. La Residència de la UIB hi ha estat involucrada des de l’inici, de fet, va ser en la trobada celebrada a Palma l’any 2003 quan es va celebrar l’assemblea constituent i va néixer l’Associació. Ser nomenada presidenta de l’Associació és el reflex del nostre compromís amb el servei que donam als estudiants universitaris, aprofitant l’experiència d’altres institucions, en alguns casos centenàries, i sempre cercant millores per als residents de la UIB i per a la UIB.

2. Com és la Residència d’Estudiants?

La Residència disposa de 97 habitacions individuals i 4 de dobles, serveis de neteja, menjador, Wi-Fi i zones comunes, com les tres sales d’estudi i les dues de televisió. Està oberta tot l’any per allotjar tant estudiants el curs complet com també hostes de pas (investigadors, professors, estudiants de programes d’intercanvi, participants en congressos...). Posam a l’abast d’estudiants i professors els serveis bàsics per a una estada còmoda, amb l’objectiu d’evitar ocupar-se de tasques quotidianes com fer la compra, cuinar o netejar l’habitació.

3. Com la definiríeu o com la recomanaríeu?

Aquests dies hem tingut ocasió de visitar molts instituts de les Illes i els explicàvem als estudiants de batxillerat que ara, entre les pràctiques, els treballs en grup, la valoració de l’assistència a classe i totes aquestes maneres d’estudiar del famós Pla Bolonya, de fet és fàcil que els nostres universitaris passin el dia al campus. I doncs, és un gran avantatge disposar d’una habitació al mateix campus!

4. Qui ve a la Residència? Quins residents teniu i què els oferiu?

Durant el curs la majoria dels residents són estudiants de grau o postgrau de la UIB, però també hi viuen investigadors d’altres universitats espanyoles o estrangeres que fan una estada de col·laboració amb els nostres professors i investigadors, així com grups d’estudiants estrangers o participants en trobades organitzades per la UIB. A l’estiu acollim estudiants de la Universitat Oberta per a Majors, participants en congressos, personal d’administració i serveis d’altres universitats (així com el PAS de la UIB pot anar a altres col·legis i residències), grups esportius i grups d’infants que participen en campaments d’anglès i esport. No param mai. Estam a disposició de les necessitats de totes les persones que treballen a la UIB i organitzen activitats que requereixen allotjament al mateix campus. 

5. Quins avantatges té un estudiant que viu a la Residència?

Des de la visió de l’estudiant: viure a prop de les classes, no haver-se de desplaçar, tenir el seu propi espai a l’habitació i la possibilitat de trobar-se amb algú per dinar, veure la TV, fer esport... (els residents tenen abonament gratuït a CampusEsport). Viuen el millor ambient universitari, viuen a la Universitat! Troben amics, companys d’estudi, persones de diverses procedències. A més, tenen llibertat d’horaris, perquè la Residència està oberta les 24 hores del dia i poden rebre visites de companys d’estudi, amics o familiars.

Per als pares: els seus fills viuen en un ambient d’estudi, sense haver-se de desplaçar per la carretera, amb tots els serveis del campus a prop, i a més, poden visitar els seus fills quan vulguin. Hi ha seguretat a tot l’edifici i la recepció és atesa les 24 hores del dia. Molts pares valoren moltíssim saber que el seu fill menja bé i amb un horari; quantes vegades comentam amb els pares que, si tens un horari per menjar, serà més fàcil que tinguis un horari d’estudi!

6. Teniu projectes, plans de futur que ens pugueu explicar?

Des del curs actual, fem un esforç per flexibilitzar els nostres serveis. Per exemple, ens vàrem adonar que hi ha estudiants mallorquins que viuen molt lluny de la Universitat. Pensant en ells, vàrem crear la figura dels residents de cinc dies: viuen a la Residència de dilluns a divendres i el cap de setmana marxen a ca seva, de manera que la mensualitat és més barata. També hem flexibilitzat serveis com el menjador i la neteja, per contribuir al fet que cada família decideixi quins serveis vol aprofitar, i no pagar pel que no s’aprofiti. Continuarem en aquesta línia.

Ara es compleixen vint anys de la Residència, i això requereix la nostra atenció per millorar els espais, fer tasques de conservació de l’edifici i invertir el necessari perquè la Residència sigui còmoda, funcional, moderna.

De cara al curs següent, ens acostam als estudiants de batxillerat amb visites als seus centres, i els presentam l’opció de viure al campus. I aquesta Setmana Santa per segona vegada celebrarem l’activitat 24 Hores a la Residència: entre 20 i 30 estudiants de segon de batxillerat de les quatre illes viuran 24 hores amb pensió completa a la Residència gratuïtament, perquè coneguin de primera mà com és viure al campus. Amb activitats esportives, dinàmiques de grup i fins i tot un concurs de relat fotogràfic amb un bon premi. L’any passat va ser un èxit i volem repetir-ho.

Patrocinam també les Olimpíades a la UIB i els premis del Consell Social: els guanyadors tindran el primer mes de Residència gratuït el curs següent.

A tots els estudiants els diem que s’acostin a la Residència, que estarem encantats de mostrar-los tot el que podem oferir-los aquests anys tan especials de les seves vides, en què busquen el seu lloc al món i comencen a sortir de casa i de la seguretat dels pares. Sort tenim nosaltres de compartir aquests moments amb ells! 

Temes relacionats

Data de publicació: 13/03/2014