1-M’agradaria estudiar una enginyeria, però diuen que és molt difícil i no m’acab de decidir...
És ver que les enginyeries, igual que les matemàtiques, tenen fama de ser carreres complicades. La realitat és que són estudis que exigeixen a l’estudiant feina i implicació, però el grau de dificultat és molt relatiu. A més, la UIB t’ofereix la possibilitat de fer cursos de preparació, que pots iniciar al mes de setembre, abans de començar els estudis universitaris. Aquests cursos et serviran, precisament, per apropar-te a les matèries de primer i anivellar els teus coneixements. Segur que així no et semblarà tan difícil! Pots veure tots els cursos que t’oferim en aquest enllaç.
2-Tot i així, no sabria quina de les enginyeries hauria de triar. Desconec el perfil de cada una...
Pots triar el grau que més encaixi en les teves preferències.
L’Escola Politècnica Superior de la UIB t’ofereix la possibilitat de fer els graus següents:
- Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural
- Edificació
- Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
- Enginyeria Informàtica
- Enginyeria Telemàtica
- Matemàtiques
- I des d’aquest curs també tens l’opció de fer una doble titulació: Matemàtiques i Enginyeria Telemàtica
3-Hi ha algú a l’EPS que em pugui assessorar de manera més personalitzada?
Sí, pots parlar amb els caps d’estudis de cada grau. Aquí trobaràs tota la informació de contacte.
El fet que la UIB sigui una Universitat petita la fa més propera, i et permet consultar qualsevol dubte o problema amb els teus professors o personal d’administració i serveis.
A més, la UIB és una Universitat molt ben situada en els rànquings de recerca i de docència. Segons l'U-Ranking de la Fundación BBVA i l'IVIE, som la segona Universitat de l'Estat en recerca, la sisena en productivitat, la vuitena en docència i la divuitena en innovació i desenvolupament tecnològic.
4-Tenc entès que els estudis de l’EPS són molt cars, és així?
El que passa és que el preu del crèdit ECTS o crèdit europeu s’estableix en funció del grau d’experimentalitat de l’estudi. I és cert que les enginyeries tenen moltes pràctiques que han d’assegurar que els estudis tinguis tots els coneixements necessaris, teòrics però també pràctics, en allò en què t’hagis format. Tot i això, la UIB és una Universitat pública i, per tant, subvencionada pel Govern, de manera que només pagues el 15 per cent del que costa realment l’estudi. El preu mitjà de primer de grau de l’EPS és de 1.200 euros.
I a més, tens la possibilitat de demanar una beca al Ministeri d’Educació. En tens tota la informació aquí.
5-Per què em pot servir tant d’esforç si molts de joves titulats acaben a l’atur?
És ver que ens trobam en una crisi greu que fa que els joves ho tingueu molt difícil, però et puc dir que, així i tot, les enginyeries relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació mantenen una situació de plena ocupació, segons les dades del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
Pens també que tenim una visió distorsionada i errònia de les capacitacions professionals que et poden donar aquestes titulacions, com per exemple associar els enginyers informàtics només amb l’ús d’ordinadors personals i programació, o els matemàtics, amb el càlcul i la docència. Ambdós desenvolupen activitats en una gran diversitat d’àmbits professionals, com és el sector turístic, financer, industrial...
Has de tenir present que el ventall de possibilitats que tens de trobar feina en qualsevol de les nostres carreres és molt ampli, i tindràs moltes portes obertes al sector turístic, financer, industrial… Per exemple, si esculls Enginyeria Telemàtica podries entrar en el camp de les tecnologies de la comunicació i de les xarxes mòbils i les seves aplicacions, que ara mateix és infinit.
6-I després del grau, em puc especialitzar també a la UIB?
És clar. La UIB t’ofereix, en aquests moments, un Màster Universitari de Tecnologies de la Informació. O la possibilitat de fer el Doctorat d'Informàtica i el Doctorat de Matemàtiques. Els propers anys està previst oferir màsters que et proporcionaran les atribucions professionals equivalents al que en els antics plans d’estudis eren enginyeries superiors i que ara, en el marc actual de l’espai europeu d’educació superior, s’han convertit en grau + màster.
En definitiva, et recomanaria estudiar a l’EPS de la UIB, perquè el teu esforç estarà recompensat amb la incorporació immediata al món laboral amb una feina al servei de la societat.
Data de publicació: 26/07/2013