PROMES-U: un projecte per promoure la salut mental entre els estudiants universitaris

Més de mil alumnes de la UIB participaran en aquesta iniciativa del grup de recerca en Trastorns Mentals d’Alta Prevalença, que finança l’Institut de Salut Carlos III 

La Universitat de les Illes Balears promou la salut mental entre els alumnes universitaris, a través del projecte PROMES-U. Aquesta iniciativa la coordina, a la UIB, el grup de recerca en Trastorns Mentals d’Alta Prevalença (TRAMAP), de l’IUNICS i l’IdISBa, i està finançada per l’Institut de Salut Carlos III.

L’objectiu principal de l'estudi és promoure la salut mental entre els alumnes universitaris, un col·lectiu ja vulnerable que s'ha vist especialment afectat durant la pandèmia.

PROMES-U, a més de fer una radiografia de l'estat de la salut mental dels estudiants, pretén avaluar la implantació de dues intervencions en línia destinades a promoure la seva salut mental.

Es farà una primera intervenció amb tots els participants mitjançant el lliurament d'un informe personalitzat sobre la seva salut mental, oferint-los pautes i recomanacions personalitzades en funció dels aspectes que ha de millorar cada alumne i informant-los de recursos gratuïts d'atenció a la salut mental a la comunitat. Després d'això, s'oferirà un programa d'intervenció psicològica en línia a aquells participants amb risc de presentar depressió i/o ansietat que vulguin millorar la seva salut mental.

L'estudi es desenvoluparà durant els anys 2022 i 2023, i es preveu que hi puguin participar més de mil alumnes de la UIB. També es durà a terme a les universitats Pompeu Fabra, Jaume I, Miguel Hernández i a la de Saragossa. L'Institut Hospital de la Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona és el centre coordinador del projecte.

Les línies de recerca principals del grup TRAMAP són l'estudi dels problemes de salut mental d'alta prevalença (depressió i ansietat) des de la vessant epidemiològica, clínica i de resposta al tractament. El grup pertany a l'Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i a l'Institut d’Investigació Sanitària dels Illes Balears (IdISBa). 

Data de publicació: 05/05/2022