"Once upon a time at 55th and Hoover": Cinema d'Autor amb Andrés Enrique-Arias

Projecció del curtmetratge documental sobre els jueus sefardites de l’illa de Rodes que es varen establir a Los Angeles a la primera meitat del segle XX 

Dia: dijous, 9 de juny de 2016
Hora: 20.30 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12, Palma 

Tindrà lloc la projecció del curtmetratge documental Once upon a time at 55th and Hoover, escrit i dirigit per Andrés Enrique-Arias, professor de llengua espanyola a la Universitat de les Illes Balears. Després de la projecció tindrà lloc un col·loqui amb el director. 

Aquesta activitat s’emmarca en el cicle Cinema d’Autor i l’organitzen el Servei d’Activitats Culturals del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB i l’Obra Social de “Sa Nostra”, Caixa de Balears. La projecció es farà en anglès i judeocastellà, amb subtítols en castellà. 

L’entrada és gratuïta i es pot recollir a la unitat d’atenció a l’alumne i a la consergeria de Sa Riera.

Sinopsi 

El curtmetratge documental explica la història dels jueus sefardites de l'illa de Rodes (avui part de Grècia) que varen arribar a Los Angeles (Califòrnia, EUA) en la primera meitat del segle XX i varen establir una comunitat a l'àrea que hi ha al voltant de la cruïlla del carrer 55 amb el carrer Hoover, el que avui és el barri Centre Sud de Los Angeles.

Els jueus sefardites són els descendents dels jueus expulsats de la península Ibèrica el 1492. Aquests exiliats es varen establir majoritàriament a les zones costaneres del Mediterrani oriental, en el que avui és Turquia i els Balcans, incloent l'illa de Rodes. Cinc segles de separació forçosa d'Espanya no varen impedir que els sefardites de Rodes mantinguessin el dialecte judeocastellà, i la seva singular cultura hispanojueva.

En les primeres dècades del segle XX un nombre considerable de sefardites de Rodes varen emigrar a Los Angeles a la recerca d'una vida millor i es concentraren a la zona sud d'Exposition Park. Allà varen establir una sinagoga i varen continuar molts aspectes de la vida que havien deixat enrere al seu antic país (tradicions, festes, cançons i la llengua judeocastellana).

Quan al final de la Segona Guerra Mundial els nazis varen prendre l'illa de Rodes i varen aniquilar els jueus que hi havien quedat, la comunitat d'emigrats a Los Angeles es va convertir en la principal continuadora del singular patrimoni cultural dels sefardites de Rodes, però a mesura que els immigrants varen anar prosperant i es varen mudar a altres zones de la ciutat i els seus fills anaven adoptant l'idioma i la cultura nord-americans, les tradicions antigues es varen esvair gairebé per complet. Finalment, la comunitat es va dissoldre, i la sinagoga es va vendre a una església negra metodista.

La pel·lícula narra la història d'aquests immigrants a través d'entrevistes amb dues dones nascudes a Rodes (probablement l'últim testimoni enregistrat d'aquesta generació de sefardites) i un sefardita nascut ja a Los Angeles. El curtmetratge és un valuós document històric, atès que inclou imatges inèdites i nombroses fotografies antigues que donen vida a un aspecte poc conegut de la història de la ciutat de Los Angeles.

Més informació: www.55thandhooverfilm.info

Mencions 

Des de la seva estrena al Festival de Cinema Sefardita de Los Angeles, la pel·lícula ha estat seleccionada en diversos festivals (Festival de Cinema Jueu de Seattle, Festival de Cinema Sefardita de Nova York, Ethnografilm Paris) i projectada en universitats d'arreu del món (Harvard, Duke, Boston, Jerusalem, Venècia, Pàdua, Complutense de Madrid, entre d'altres).

Andrés Enrique-Arias

Andrés Enrique-Arias és professor d’Història de la Llengua Espanyola a la Universitat de les Illes Balears. Va completar un doctorat en Lingüística Hispànica a la Universitat del Sud de Califòrnia. Mentre realitzava els seus estudis de doctorat va fer cursos d’interpretació musical i d'escriptura de guions de documental per a la petita pantalla. Com a lingüista ha investigat diferents aspectes de la cultura jueva a l'Espanya medieval i ha recopilat i analitzat dades lingüístiques de parlants de judeocastellà a Los Angeles. 

Data de l'esdeveniment: 09/06/2016

Data de publicació: 08/06/2016