La tesi doctoral d’Isabel Amalia Cuadros Casado ha investigat els factors que influeixen en la densitat dels exemplars juvenils de les espècies de peixos litorals a l’illa de Menorca
A la Mediterrània, els peixos litorals, particularment els de les famílies dels espàrids i els làbrids, fan un paper econòmic i ecològic important. No obstant això, la perpetuació de les seves poblacions pot estar limitada per l’abastiment d’exemplars juvenils, ja que els seus hàbitats, en contrast amb els hàbitats dels exemplars adults, es troben a la franja costanera de profunditat menor, on les pressions antròpiques són més grans. La bibliografia identifica tres hàbitats molt comuns a les nostres costes com a zones de desenvolupament dels juvenils d'aquestes espècies: les praderies marines, els boscs d'algues erectes i les zones mixtes d’arena, còdols i roques. Davant l'amenaça de la transformació antròpica d'aquests hàbitats, és fonamental aprofundir en el coneixement dels factors que influeixen en la distribució de densitats de juvenils en aquests hàbitats.
Amb aquest ànim la tesi doctoral d’Isabel Amalia Cuadros Casado, defensada a la Universitat de les Illes Balears, va consistir en el monitoratge dels peixos juvenils durant les estacions càlides de 2011, 2012 i 2013 a l'illa de Menorca. Les anàlisis varen indicar que a una escala major del paisatge submarí, la configuració de la costa, en termes d 'orientació i exposició, va influir notablement en les densitats de juvenils, probablement perquè aquests factors determinen l’onatge, i afecten l'arribada de larves de peixos als hàbitats juvenils. Així mateix, als boscs de les algues Cystoseira spp., que a Menorca s'estenen fins a 15 metres de profunditat, les dades varen indicar que diversos taxons varen estar fortament associats a rangs de profunditat concrets. A una escala menor del paisatge submarí, les distintes espècies varen mostrar una distribució fortament condicionada pel tipus d’hàbitat o l’estructuració en cada hàbitat.
Així, la tesi doctoral d’Isabel Amalia Cuadros Casado posa de manifest la importància de considerar els factors que operen a diferents escales influint en la densitat dels exemplars juvenils. La investigadora assenyala que, per protegir un ampli rang d'aquestes espècies, és necessària la protecció d’un paisatge submarí divers amb diferents graus d'orientació i exposició, que inclogui un mosaic ampli d'hàbitats, i l'evitació d'activitats antròpiques que comportin la simplificació dels fons marins costaners.
Fitxa de la tesi doctoral
- Títol: Settlement and post-settlement processes of Mediterranean littoral fishes: influence of seascape attributes and environmental conditions at different spatial scales
- Autora: Isabel Amalia Cuadros Casado
- Programa de doctorat: Filosofia Ecologia Marina
- Departament: Biologia
- Directors: Lluís Cardona Pascual, Adrien Cheminée i Joan Moranta Mesquida
Data de publicació: 14/03/2016