La tesi doctoral d'Agustí Sabater Bibiloni és fruit de la col·laboració entre el Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB i l'empresa derivada Alimentómica
Els esportistes configuren un grup de població que té unes necessitats nutricionals específiques. Identificar-les correctament és essencial per poder satisfer-les i que els esportistes obtinguin un rendiment esportiu òptim. Per a això, la nutrigenètica, l'àrea de la nutrigenòmica que estudia com s'interrelacionen la genètica i la dieta, intenta aprofundir en el coneixement dels efectes que té l'alimentació sobre el fenotip de les persones.
És precisament en aquest camp de la nutrició personalitzada que s'emmarca la tesi doctoral d'Agustí Sabater Bibiloni, defensada a la Universitat de les Illes Balears i desenvolupada a partir de la col·laboració entre el Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, que forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa - Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn), i Alimentómica, empresa de base tecnològica de la UIB.
L'objectiu d'aquesta tesi ha estat dur a terme una recerca industrial per contribuir al desenvolupament de coneixements que permetin avalar productes alimentosos nous i puguin ser traslladats a la millora de la salut en la població.
En aquest context, la recerca s'ha centrat en un grup de població físicament activa de Mallorca, integrat per aproximadament dos-cents joves atletes reclutats majoritàriament en el Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears (CTEIB) de la Fundació per a l’Esport Balear. S'han identificat les característiques nutrigenètiques específiques d'aquests atletes per contribuir al disseny de productes més personalitzats.
Els resultats indiquen que, de mitjana, aquests joves atletes segueixen una dieta amb un contingut elevat de greixos, la qual cosa podria contribuir al percentatge relativament elevat de greix corporal que presenten. L'estudi genètic va revelar que presenten una freqüència de variants genètiques diferent de l'observada en poblacions de referència i majorment d'hàbits sedentaris.
Els estudis d'associació han identificat relacions genètiques que afecten la composició corporal, la capacitat de força o la ingesta d'àcids grassos. A tall d'exemple, la presència de les variants rs2016520 (PPARD) i rs17602729 (AMPD1) s'han associat a menys força muscular en mans i extensors lumbars. Aquesta informació podria usar-se en un enfocament nutrigenètic holístic per derivar pautes d'entrenament més personalitzades i adaptades al genotip.
Així mateix, es va observar una associació nutrigenètica entre la presència del gen rs174547 (FADS1) amb la ingesta d'àcids grassos omega-3 que es va caracteritzar amb més detall duent a terme un estudi ex viu amb cèl·lules de sang perifèrica en cultiu d'esportistes seleccionats. Es va observar la influència del genotip en l'expressió de gens relacionats amb la inflamació i el metabolisme de lípids. Els resultats apunten que les recomanacions nutricionals d'omega-3 es podrien personalitzar tenint en compte el genotip, l'expressió gènica i l'índex omega-3 en eritròcits.
En conjunt, els resultats obtinguts en la tesi doctoral d'Agustí Sabater Bibiloni aporten coneixements nous que podrien ser aplicats en la millora de la salut, amb un enfocament personalitzat en funció de la nutrigenètica, la qual cosa podria incidir en el rendiment esportiu, aspecte que té una rellevància particular en esportistes d'elit.
Fitxa de la tesi doctoral
- Títol: Investigación industrial dirigida al desarrollo de conocimiento para avalar nuevos productos alimenticios. Enfoque en su aplicabilidad en función del genotipo, necesidades nutricionales específicas y poblaciones diana.
- Autor: Agustí Gabriel Sabater Bibiloni
- Programa de doctorat: Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
- Directors: Mariona Palou March, Francesca Serra Vich i Josep Mercader Barceló
Data de publicació: 17/02/2020