Noves tecnologies per estudiar els corrents marins de la mar Balear

Investigadors de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i, d’altres centres internacionals, indiquen l’existència d’un remolí anticiclònic prop de la costa oest de Mallorca

Aquest tipus d’estudis contribueixen a millorar el coneixement del medi marí balear en un marc internacional de canvi global

Els investigadors del Departament de Tecnologies Marines i Oceanografia Operacional (TMOOS) de l'IMEDEA (institut mixt CSIC-UIB) han dut a terme un nou experiment al mar Balear. L'estudi, liderat per la doctora Ananda Pascual, en el qual han participat investigadors de centres internacionals com el CNR (Itàlia) i el CLS (França), mostra l’existència d’una anomalia en la circulació dels corrents marins que consisteix en l’aparició d’un remolí anticiclònic prop de la costa oest de Mallorca, el qual bloqueja la propagació del corrent balear al llarg de la zona oest de l’illa. La detecció d’aquest remolí ha estat possible amb la utilització pionera de noves tecnologies d’observació marina com són els planejadors submarins autònoms (gliders), juntament amb tècniques més convencionals (satèl·lits d’observació, boies de deriva, vaixell oceanogràfic, etc.), així com models de predicció de corrents marins.

Un altre aspecte innovador consisteix en la recepció, el control de qualitat, l’arxiu, la catalogació, la visualització i capacitat d’accés i distribució de les dades en, pràcticament, temps real. Això és possible gràcies a la incorporació recent al grup de recerca de tècnics de l'Escola d'Enginyeria Informàtica de la UIB.

Les investigacions del TMOOS/IMEDEA tenen aplicacions, a mitjà i llarg termini, en la predicció de les trajectòries de vessaments de taques d’hidrocarburs a la mar o per comprendre la dispersió de les proliferacions massives de meduses. Així mateix són estudis que resulten vitals per entendre el paper dels oceans en el canvi climàtic.

En definitiva, aquest tipus d’estudis contribueix a millorar el coneixement del medi marí balear, per avançar cap a una gestió dels oceans i de la zona costanera més sostenible, en un marc internacional de canvi global.

Més informació: http://www.imedea.uib-csic.es/tmoos/sinocop/

Membres de l’equip de recerca d’aquest experiment: Ananda Pascual, Simón Ruiz, Miguel Martínez-Ledesma, Tomeu Garau, Benjamín Casas, Enrique Vidal-Vijande, Matias Bonet, Kristian Sebastian, Cayetana Casas, Bruno Buongiorno Nardelli, Erik Schaff, Romain Escudier, Jérôme Bouffard, Carlos Castella, Guillermo Vizoso, Alexandre Orfila, Joaquim Tintoré.

Documents relacionats

Data de publicació: 01/06/2009