Noves claus per entendre com la crisi baixmedieval va afectar la Corona d'Aragó

La presentació del llibre La crisi baixmedieval a la Corona d’Aragó (1350-1450) retrà homenatge a la figura del doctor Pau Cateura (EPD), catedràtic emèrit d'Història Medieval de la UIB 

Dia: dijous, 28 de març de 2019
Hora: 19 hores
Lloc: Ca n'Oleo, carrer de l'Almudaina, 4, Palma

Tindrà lloc la presentació del llibre La crisi baixmedieval a la Corona d’Aragó (1350-1450), un volum editat per Illa Edicions i coordinat pel doctor Pau Cateura (EPD), catedràtic emèrit d'Història Medieval de la Universitat de les Illes Balears, i pel doctor Lluís Tudela, professor tutor del centre associat de la UNED a les Illes Balears. També hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el director del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, doctor Sebastià Serra; el doctor Antoni Riera, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i el director de la col·lecció Mar de Fons d'Illa Edicions, doctor Jordi Maíz.

La crisi baixmedieval a la Corona d’Aragó (1350-1450) és un llibre coordinat pels medievalistes Lluís Tudela i Pau Cateura, que ens deixà el passat 24 de setembre de 2018, en ple procés d’elaboració d'aquesta obra. El llibre està dedicat a la seva tasca com a investigador i docent de la UIB i en el seu record s’hi ha inclòs l’apartat In Memoriam. Igualment, la presentació vol retre homenatge a la figura del doctor Pau Cateura.

L'obra, editada amb la col·laboració de l’Institut Milà i Fontanals-Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMF-CSIC), vol aportar llum sobre l’economia i la societat de l’època baixmedieval en els territoris de la Corona d’Aragó. El llibre inclou tretze articles de diferents investigadors que plantegen noves hipòtesis sobre la crisi a la Corona d’Aragó durant la baixa edat mitjana a partir de les seves últimes recerques documentals. Les reflexions enriqueixen el debat historiogràfic i ajuden a completar algunes de les qüestions que han estat poc tractades fins al moment.

L'obra és el resultat de la recerca feta en el marc del projecte «La crisis bajomedieval en Cataluña y Mallorca: aproximación a la coyuntura económica a través de las fuentes fiscales y notariales», que ha finançat el Ministeri d’Economia i Competitivitat i que ha tingut com a objectiu estudiar i analitzar la crisi baixmedieval des de la perspectiva que oferien les fonts fiscals i les notarials.

Sobre Pau Cateura (coordinador)

Pau Cateura Bennàsser (Palma, 1949-2018), va ser doctor en Història Medieval i catedràtic d’aquesta especialitat a la UIB. Va centrar la seva investigació en la història fiscal i financera de la baixa edat mitjana, i va dirigir i participar en projectes d’investigació finançats pel Ministeri des de fa dues dècades. Va publicar més d’un centenar de treballs, entre llibres i articles; va dirigir revistes d’història, com Mayurqa, i va formar part del consell assessor de revistes com Acta histórica et archaelogica Mediaevalia, Espacio, Tiempo y Forma o Territori i societat a l’edat mitjana. Va participar en l’elaboració del Libro Blanco de la Historia (2004) i també va ser membre de la comissió organitzadora dels congressos sobre la Corona d’Aragó.

Sobre Lluís Tudela (coordinador)

Lluís Tudela Villalonga (Palma, 1968) és doctor en Història Medieval i professor tutor del centre associat de la UNED de les Illes Balears. És especialista en el món mediterrani durant la baixa edat mitjana i, més concretament, en les temàtiques del comerç, la fiscalitat i les relacions polítiques del Regne de Mallorca amb altres estats de la conca mediterrània des que es va constituir el 1276 fins a final del segle XIV.

Els autors

  • Pau Cateura Bennàsser. Universitat de les Illes Balears.
  • Lluís Tudela Villalonga. Centre associat de la UNED a les Illes Balears.
  • Antoni Riera Melis. Universitat de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans.
  • Ricard Urgell Hernández. Arxiu del Regne de Mallorca i Universitat de les Illes Balears.
  • Antoni Mayol Llompart. Arxiu Històric Municipal d’Alcúdia.
  • Esther Tello Hernández. Escuela Española de Historia y Arqueología de Roma.
  • Pere Verdés Pijuan. IMF-CSIC (Barcelona).
  • Andreu Galera Pedro. Arxiu Històric de Cardona.
  • Luis Almenar Fernández. Universitat de València.
  • Pau Viciano. Universitat de València.
  • Guillem Chismol. Universitat de València.
  • Mario Lafuente Gómez. Universitat de Saragossa.
  • Íñigo Mugueta Moreno. Universitat Pública de Navarra.

 

Data de l'esdeveniment: 28/03/2019

Data de publicació: 15/03/2019