Nou curs d'Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica

La Universitat de les Illes Balears impartirà, el curs 2020-21, un títol propi nou, el d’Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica, la creació del qual ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern i la Direcció General de Memòria Democràtica.

El curs reconeixerà 36 crèdits europeus per a l’any acadèmic 2020-2021 i tindrà una durada de nou mesos de sessions presencials —des del 29 d’octubre de 2020 fins al 27 de març de 2021—, a més de la presentació del treball final els mesos de juny i juliol.
 
Aquesta titulació de nova creació cobrirà un buit acadèmic universitari existent a la nostra comunitat i arreu de l’Estat espanyol, ja que per primera vegada es podrà debatre i aprendre sobre conceptes, principis, experiències, normativa i coneixements científics en aquesta matèria. Actualment, molta normativa autonòmica i també la Llei 52/2007 reconeixen drets relacionats amb la justícia transicional i estableixen o preveuen l’aplicació de polítiques públiques de memòria democràtica.
 
No obstant això, no existeix cap formació específica que permeti que els tècnics de les administracions sàpiguen ni les justificacions ni la manera com s’han d’aplicar mecanismes i processos de justícia transicional, com serien l’exhumació d’una fossa comuna o la retirada de simbologia franquista, o bé la manera com s’ha de dissenyar una política pública de memòria democràtica, què són i com s’han d’aplicar els principis de veritat, reparació i justícia de Nacions Unides, o bé què és una reparació en un context d’abusos i de violacions de drets humans del passat.

La configuració dels estudis està dissenyada per a un mínim de dotze alumnes. Combinen una visió global del fenomen polític i una altra de centrada en Espanya i en les Illes Balears, per tractar problemes que ja els resolen a altres parts del món, experiències de les quals es poden extreure bones pràctiques per aplicar-les a les Illes Balears. Amb aquesta finalitat, es contextualitzaran els fenòmens que són comuns en situacions de transició política i s'oferiran eines per afrontar-los a partir d’un enfocament pràctic.
 
El personal acadèmic que impartirà aquest curs serà personal de la Universitat de les Illes Balears i d’altres universitats espanyoles. També hi participaran experts i professionals estrangers que són referents i pioners en matèria de memòria democràtica i de recerca de la veritat, la justícia i la reparació d’àmbit mundial. Els directors del curs són Margalida Capellà i Roig, professora contractada doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de les Illes Balears, i David Ginard Ferón, professor titular d’universitat d’Història Contemporània de la UIB.
 
Cal recordar que la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears estableix que un dels objectius d’aquesta llei és «vetllar pel coneixement i la difusió de la història a les Illes Balears durant la II República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, la Transició i l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia de l’any 1983, com a llegat cultural de les Illes Balears». 

Data de publicació: 05/10/2020