No alimentis el monstre. La UIB s'adhereix a la campanya d'EMAYA

La UIB s'adhereix a la campanya d'EMAYA per conscienciar sobre els problemes que causen les tovalloletes humides amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient 

La campanya «No alimentis el monstre», dissenyada per Emaya, pretén conscienciar sobre els impactes ambientals que provoca tirar les tovalloletes humides, i altres residus sòlids, als vàters. Es tracta d'una representació, en forma de monstre, dels embossos generats per aquestes tovalloletes a la xarxa de clavegueram i les depuradores urbanes.

Les tovalloletes, a diferència del paper higiènic, i malgrat el que indica l’envàs del producte, es componen normalment de teixit no biodegradable i, per tant, suposen un risc per a la salut pública i per al medi ambient, ja que no són reciclables i generen una elevada quantitat de residus. A més, la retirada d’aquests productes del sistema de clavegueram i de les depuradores, suposa un sobrecost econòmic, per això s'emfatitza en aquesta campanya que s’han de dipositar a les papereres. 

La Universitat de les Illes Balears, a través del Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, se suma a aquesta campanya llançant i difonent aquest missatge des d'avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Els propers dies es podran veure als vàters dels diferents edificis del campus universitari de Palma adhesius amb aquest missatge, que serviran per visibilitzar aquest problema i per recordar a la comunitat universitària que han d’emprar les papereres higièniques dels banys de les facultats i els edificis de la UIB.

La commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient és la principal eina de les Nacions Unides per impulsar la sensibilització i les accions a favor del medi ambient. Aquest any les celebracions es fan sota el lema «Un planeta #SenseContaminació per plàstics», que insta els governs, la indústria i totes les persones a col·laborar per tractar de reduir tant la producció com l'ús excessiu de plàstics d'un sol ús. Segons publica aquest organisme, el 50 per cent del plàstic que usam és d'un sol ús, i cada any almenys 8 milions de tones de plàstic acaben als oceans, l'equivalent a la descàrrega d'un camió d'escombraries cada minut.

L'impacte d'aquests materials com a deixalles és degut a la contaminació que suposen per als oceans, el dany que provoquen a la vida marina i l'amenaça que suposen per a la salut humana.

Per això, la finalitat de la campanya a la qual se suma avui la UIB és contribuir a la reducció de la contaminació dels nostres mars evitant de tirar tovalloletes al vàter. Així mateix, el Vicerectorat pretén promocionar la reducció del plàstic d'un sol ús posant a disposició de la comunitat universitària, a les consergeries dels diferents edificis, gots de plàstic reutilitzables. Cal remarcar que aquest pas no és l'únic que s'ha fet des de la nostra universitat. La UIB ja treballa en la reducció d'aquest tipus de materials en els concursos per a noves contractacions de serveis, així com en la promoció de la separació correcta d'aquests residus en origen. 

Data de l'esdeveniment: 05/06/2018

Data de publicació: 05/06/2018