Nicolau Dols, nou president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

El catedràtic de Filologia Catalana de la UIB dirigirà la secció encarregada d’establir la normativa lingüística de la llengua catalana

El doctor Nicolau Dols, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, és el nou president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En l’equip que gestionarà la Secció els pròxims quatre anys l’acompanyen Mila Segarra com a vicepresidenta, Mercè Lorente com a secretària i Maria Josep Cuenca com a tresorera.

Nicolau Dols és membre numerari de l’IEC des de l’any 2014. Pren el relleu de Ramon Sistac, que ha exercit com a president en funcions des que Teresa Cabré va ser escollida presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans i va iniciar el mandat l’1 de setembre d’enguany.

La Secció Filològica compleix, des que fou creada, l’any 1911, la funció d’acadèmia de la llengua catalana que té encomanada l’IEC. Amb aquest objectiu, les seves línies principals d’actuació són establir la normativa lingüística, la investigació i l’estudi científic de la llengua i fer el seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes.

Nicolau Dols

El doctor Nicolau Dols es va doctorar en Filologia Catalana, amb menció de doctorat europeu, amb la tesi «Teoria fonològica i sil·labificació. El cas del català de Mallorca» (UIB, 2000). Va obtenir el Master of Philosophy a la Universitat de Sheffield (1993) i el Màster d’Estudis Orientals a la Universitat Oberta de Catalunya (2008). És professor de la UIB des de 1990. Ha estat subdirector del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, i vicerector de Projecció Cultural de la Universitat de les Illes Balears.

Els seus interessos de recerca són la teoria fonològica, la fonologia catalana, la fonologia infantil, les llengües artificials, la història de la lingüística i la traducció literària. Actualment, dirigeix el projecte Corpus Oral de la Llengua Catalana, a l’IEC. Ha publicat Catalan: a Comprehensive Grammar, en coautoria amb Max W. Wheeler i Alan Yates (Routledge, 1999), i Catalan: an Essential Grammar, juntament amb Richard M. Mansell (Routledge, 2017). També és coautor de la Gramàtica del català contemporani (Empúries, 2002).

Des del 2014 participa com a docent en els estudis d’Interlingüística de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia). Ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or 2002 per la traducció al català, juntament amb Gabriel Sampol, del Llibre del desassossec, de Fernando Pessoa.

Data de publicació: 21/12/2021