Nicaragua: violacions sistemàtiques dels drets humans en el context de la pandèmia

Un estudi de la UIB analitza com el govern nicaragüenc actua en contra de les mesures de prevenció i oculta el vertader impacte de la COVID-19 al país 

Els investigadors de la UIB Luis Alberto Montoya Coronado i Margalida Capellà Roig han analitzat, juntament amb l’equip jurídic i investigador del Laboratori Interdisciplinari sobre Drets i Llibertats de les Illes Balears (LIDIB) de la UIB, com l’actuació del Govern de Nicaragua ha afectat els drets humans de la seva població durant la pandèmia de la COVID-19.

Conclouen que els nicaragüencs tenen tots els arguments i evidències per demandar i denunciar l’Estat de Nicaragua com a responsable intel·lectual i material de les múltiples violacions als drets humans que han ocorregut, i que encara ocorren, en el context de la pandèmia.

La investigació destaca que el Govern de Nicaragua, en contra de tot fonament científic i desatenent totes les mesures i protocols suggerits per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va promoure marxes massives i activitats turístiques, religioses, esportives, escolars i laborals al llarg de la pandèmia.

L’estudi apunta la inacció del president, Daniel Ortega, i la vicepresidenta, Rosario Murillo, per protegir la vida dels estudiants i professors, i destaca que prohibiren la implementació de mesures de prevenció i protecció, com l’ús de mascaretes, l’alcohol en gel i la neteja de mans. De fet, l’Estat va decidir aplicar imposts a respiradors, oxímetres i mascaretes.

En aquest sentit, l’anàlisi conclou que totes les accions de l’Estat per frenar la pandèmia foren contràries a les recomanacions mèdiques i científiques, i que exposaren els nicaragüencs al contagi violant sistemàticament els seus drets.

Per altra banda, els investigadors destaquen que el Govern va criminalitzar i polititzar els ciutadans que protegien la seva vida amb mesures sanitàries, considerant-los de l’oposició política. També apunten que no es va informar la població sobre l’evolució dels contagis i les defuncions, sinó que la informació sobre la pandèmia va ser centralitzada, plena de populisme i propaganda política.

Sobremortalitat no reconeguda

El 2022 s’han publicat els resultats d’una anàlisi de sobremortalitat de Nicaragua, la qual apunta que, abans de la pandèmia, 19 persones perdien la vida al dia per mor de pulmonia, infarts, diabetis o hipertensió, segons el Ministeri de Salut. En canvi, quan la COVID-19 es va estendre, les morts diàries per aquestes causes s’elevaren a 37 el 2020 i a 41 el 2021.

Els experts en salut pública diuen que aquesta sobremortalitat, que en dos anys va sumar 14.825 decessos, és atribuïble al coronavirus. Amb tot, el Ministeri de Salut només admet 218 decessos. La investigació conclou que la posició oficial del Govern de Nicaragua és ocultar el vertader impacte de la pandèmia al país.

Curtmetratge documental

En el marc de la investigació, Yerai F. Sánchez, president de l’associació Itsaya en contra de la repressió a Nicaragua, ha dirigit el curtmetratge documental En Nicaragua no existe la COVID-19, disponible al canal de la UIB a YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=Ycgn4Ywc1jY).

Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.

Fitxa del projecte

  • Títol: Análisis de los estándares del derecho internacional de los derechos humanos en relación a la actuación del Gobierno de Nicaragua durante la pandemia del COVID-19.
  • Investigadors: Dr. Luis Alberto Montoya Coronado, Dra. Margalida Capellà Roig i equip jurídic i investigador del Laboratori Interdisciplinari sobre Drets i Llibertats de les Illes Balears (LIDIB).
  • Departament: Departament de Física de la UIB.
  • Col·laboració: Centro de Estudios para la Gobernabilidad y la Democracia (Nicaragua).
  • Finançament: 11.000 €. 

Data de l'esdeveniment: 26/07/2022

Data de publicació: 26/07/2022