Amb la finalitat de potenciar la difusió, docència, recerca i transferència de coneixements sobre el canvi climàtic
El Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la UIB (LINCC UIB) està format per membres dels departaments de Dret Públic, Economia Aplicada, Filosofia i Treball Social, Física, Geografia, Biologia i Química, i de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Tots ells professors i/o investigadors en matèria de canvi climàtic a la UIB i l’IMEDEA (CSIC-UIB).
El Consell de Direcció de la UIB va aprovar la seva creació (Acord executiu de 24 d’octubre) i avui els seus membres s’han reunit per primera vegada i han triat per unanimitat l’equip director del Laboratori, format pel doctor Damià Gomis Bosch, catedràtic de Física de la UIB, que n’és el director; el senyor Pau de Vílchez Moragues, professor de Dret Públic de la UIB, que n’és el subdirector; i la doctora Catalina Torres Figuerola, del Departament d’Economia Aplicada, que n’és la secretària.
Funcions del LINCC
Entre els objectius del nou laboratori hi ha la transferència de coneixement, establir vincles amb actors rellevants en matèria de canvi climàtic fora de l’àmbit acadèmic (administració, sector privat, societat civil...); iniciar i enfortir línies de recerca interdisciplinàries en matèria de canvi climàtic; participar en xarxes de recerca, així com en esdeveniments públics i mitjans de comunicació, per tal de donar a conèixer el treball sobre canvi climàtic realitzat a la UIB; dirigir treballs de fi de grau, màster i doctorat i proposar estudis i cursos d’especialització, entre molts altres.
D’altra banda, la UIB va iniciar fa uns mesos el procés d’admissió com a membre observador de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, i en el cas de ser finalment acceptada, el LINCC representaria la nostra universitat en les activitats que organitza, com ara les COP que tenen lloc cada any per avançar en la lluita contra l’escalfament global.
Tots som vulnerables al canvi climàtic, però les illes ho són encara més, per la limitació dels seus recursos, l’escassetat d’aigua, la dependència dels mitjans de transport amb l’exterior o l’impacte que hi pot tenir l'augment del nivell de la mar.
Davant aquesta situació, el LINCC neix amb la vocació de servir de punt de trobada de tots els àmbits de coneixement de la UIB que treballen sobre el canvi climàtic, que és un problema global de natura transversal. A més, el Laboratori vol servir de pont amb el món no acadèmic, amb la societat, les institucions públiques, les organitzacions socials i el sector privat, ja que la implicació de tots els actors és indispensable si volem donar una resposta adequada a una de les amenaces més greus per a la humanitat i la resta d’éssers vius.
Data de publicació: 15/11/2017