Naukas Palma, la ciència triomfa sobre l'escenari

Més de tres-centes persones participen a l’espectacle de divulgació científica Naukas Palma, 360º de ciència, organitzat per la Universitat de les Illes Balears i Naukas amb l’objectiu d’apropar la ciència a la societat amb humor i escepticisme

 

L’espectacle de divulgació científica Naukas Palma, 360º de ciència, reuneix a Palma més de tres-centes persones per escoltar en directe monòlegs de ciència amb humor en la primera edició d’un esdeveniment organitzat per la Universitat de les Illes Balears i Naukas, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i Redeia. 

L’actuació del Cor de Dones de la UIB ha obert l’espectacle a l’auditori Mallorca del Palau de Congressos, al qual ha participat avui de matí investigadors de primer nivell: Alicia Sintes (UIB) i Rosa Maria Mateos (IGME) que han parlat de física amb el cap en els núvols i els peus a la terra; Inés Castejón (IMEDEA) que ha presentat el bosc encantat de posidònia a Mallorca; Teresa Valdés (UniOvi) que ha donat claus per rompre el cercle de la contaminació; Àngel Amores (UIB), que ha dissertat sobre fenòmens extrems del nivell del mar; i Miquel Ángel Miranda i Lluís Resines (Pelopantón), entre d’altres.

Aquest esdeveniment puja a l’escenari tres presentadors, dos dels fundadors de Naukas, Javier Peláez i Antonio Martínez Ron, i el físic barbut, Adrià Garcia, i 16 ponents, entre investigadors i divulgadors científics de les Illes Balears i d’arreu de l’Estat, que, amb un llenguatge molt planer, atractiu i comprensible per a tothom, ajuden a apropar la ciència a tot tipus d’espectadors: públic familiar i de totes les edats, escolars de primària i secundària, estudiants universitaris, professors i investigadors.

Els ponents han explicat de manera divulgativa avenços científics relacionats amb astrofísica, química, matemàtiques, geologia, biomedicina, arqueologia, oceanografia, canvi climàtic, fisiologia vegetal, biologia, filosofia, il·lustració científica, etc. La sessió de matí s’ha completat amb les actuacions de Lluís Montoliu, Cristina Reche i Gemma del Caño. Durant la sessió de l’horabaixa, el ponents són Manuel Vicente, Manu Calvo, Marta González-Freire, Jaume Flexas, Almudena Castro i Jordi Pereyra (Ciència de sofà). La cloenda de l’espectacle anirà a càrrec dels glossadors Maria Isabel Servei i Mateu Xurí i dels xeremiers Miquel Tugores i Tomàs Salom.

El punt final de Naukas és el lliurament dels premis del III Concurs de Divulgació Científica de la UIB, adreçat al personal investigador d’aquesta universitat i amb la col·laboració de la plataforma The Conversation.

Ciència, escepticisme i humor

Naukas és una plataforma de divulgació científica formada per més de 160 investigadors, professors, periodistes i científics que ha esdevingut el web de ciència més visitat d'Espanya. Actualment, rep al voltant d'1 milió de visites al mes, disposa d'una xarxa de webs formada per 15 blocs i ha dut a terme nombroses activitats divulgatives. Des del 2011, organitza unes jornades de divulgació científica a Bilbao i, des del 2016, també a altres ciutats, que es desenvolupen sempre tractant d’unir tres elements: ciència, escepticisme i humor. L’objectiu d’aquestes activitats presencials és popularitzar la ciència, sense treure-li gens del seu rigor, posant-la damunt d’un escenari perquè els espectadors la facin seva, l’aplaudeixin i la gaudeixin. 

Per la seva part, Redeia col·labora econòmicament en l’organització de l’esdeveniment a través d’un conveni amb la UIB per impulsar la realització de diferents activitats de divulgació i educació científica, mediambiental i d’innovació durant aquest 2022 i el primer trimestre de 2023.  A més, Redeia és la impulsora del Bosc Marí de Red Elèctrica, un projecte a tot el món sobre recuperació de posidònia oceànica i que la investigadora Inés Castejón explicarà durant la seva participació en la jornada Naukas-Palma.

Naukas Palma es pot seguir en directe en línea en:

Sessió matí: https://youtu.be/DG9KOoM2Tl0 

Sessió d'horabaixa:  https://youtu.be/RMQhYLvCu4M 

Data de l'esdeveniment: 15/10/2022

Data de publicació: 15/10/2022