Alumnes d’Infermeria recullen els premis del I Concurs per Fomentar l’Empatia a través del Conte com a Recurs Didàctic i Storytelling
En un entorn de pandèmia i postpandèmia, l'empatia és considerada una competència clínica clau per als futurs professionals sociosanitaris. Té i tindrà una importància vital per garantir la prestació de cures i una atenció de qualitat. Per poder modelar i formar en aquesta competència, l'empatia, es poden emprar eines pedagògiques vàries. Una és l'escriptura creativa o reflexiva com a part de la «medicina narrativa», que pretén que els alumnes puguin gestionar emocions i aprendre narrant les seves pròpies històries.
El I Concurs per Fomentar l’Empatia a través del Conte com a Recurs Didàctic i Storytelling, convocat per la Universitat de les Illes Balears a través de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació, guardona els contes o storytelling sobre l’empatia. Les bases del concurs expliciten la necessitat de vincular les cures dels futurs professionals amb la sensibilitat envers l’altri, l’acostament, els valors proactius i prosocials. A més de l’empatia, el concurs proposa de relacionar la temàtica de les narracions amb algun/s dels 17 ODS establerts per l’Agenda 2030 en aquesta matèria amb un enfocament local global. En total, s’han presentat 13 relats a aquesta primera edició del concurs.
A més, a l’acte de lliurament s’ha plantejat un terme nou relacionat amb l’empatia: l’ecpatia. Aquest terme fou proposat fa pocs anys per descriure la capacitat de dominar el contagi emocional i impedir que un excés d’empatia provoqui una càrrega de sentiments nociva per al benestar mental.
— Primer premi: Susana Martín Alabarces, amb el conte La buena estrella. És alumna de tercer del grau d’Infermeria. El premi consisteix en la publicació del relat per Edicions UIB en format electrònic i amb il·lustracions, a més d’un lot de material escolar valorat en 250 euros (tiquet per a la Llibreria Campus).
— Segon premi: Camila García Martínez, Jose Luís Benlloch García i Esperanza Alfaro Cruz, alumes de segon del grau d’Infermeria, amb el conte La historia del pequeño Moohj. Guanyen un lot de material escolar (tiquet per a la Llibreria Campus) de 150 euros.
— Tercer premi: Violeta Samarro Martínez, alumna de quart curs del grau d’Infermeria, amb el conte Lucas y el duende. Guanya un lot de material escolar (tiquet per a la Llibreria Campus) de 100 euros.
Han lliurat els premis el doctor Joan Albert Riera, professor del Departament de Filosofia i Treball Social; la senyora Carme Alorda, professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, i la senyora Nàdia Fuster, representant de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat. També han format part del jurat Maria Josep Sastre, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, i la senyora Litha Otero, Secretària d’Organització del sindicat SATSE.
Data de l'esdeveniment: 16/11/2021
Data de publicació: 17/11/2021