Una recerca de la UIB demostra la utilitat de combinar les nanopartícules magnètiques de ferro amb fàrmacs antitumorals en la lluita contra l’adenocarcinoma de pulmó humà
Un estudi conjunt entre el grup de recerca de Química Supramolecular (SUPRAMOL), del Departament de Química, i el grup d’Investigació Clínica i Traslacional, del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, ha demostrat la utilitat de l’ús de nanopartícules magnètiques de ferro unides a diferents fàrmacs antitumorals en la lluita contra l’adenocarcinoma de pulmó humà A549.
Els antifolats –que són un tipus de medicaments utilitzats en les teràpies contra el càncer perquè inhibeixen la divisió cel·lular i la síntesi d’ADN– que s’han utilitzat en aquest estudi units a nanopartícules són el raltitrexed, el metotrexat i el permetrexed.
En el cas de l’ús combinat de raltitrexed i les nanopartícules magnètiques de ferro, l’estudi dels investigadors de la UIB suggereix la possibilitat d’emprar aquest nou nanomaterial com un sistema eficaç per transportar fàrmacs cap a l’interior de cèl·lules cancerígenes com a quimioteràpia contra determinats tipus de càncer.
Aquesta recerca s’ha publicat a la revista RSC Advances, de la Royal Society of Chemistry, i forma part de la tesi doctoral de la doctora Kenia A. Brito, que es va defensar a la UIB el passat mes de novembre de 2013.
Referència bibliogràfica:
K. A. López, M. N. Piña, R. Alemany, O. Vögler, F. Barceló and J. Morey. «Antifolate-modified iron oxide nanoparticles for targeted cancer therapy: inclusion vs. covalent union». RSC Advances, 2014, 4, 19196-19204, DOI: 10.1039/C4RA01216J,
Data de publicació: 26/05/2014