Na Filet d'Or, la proposta d'un grup d'alumnes de Santanyí per donar nom a un sistema solar amb l'aval de l'IAC3

El projecte Es Nostro Cel demana a la Unió Astronòmica Internacional que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional 

Un grup d’alumnes de 4t d’ESO del centre Bisbe Verger de Santanyí (Mallorca) són els autors de la proposta per donar el nom de la rondalla Na Filet d’Or a un sistema solar format per un estel i el seu exoplaneta.

Concretament, els alumnes proposen que WASP-166, un estel groc situat a la constel·lació d’Hydra, i WASP-166b, el Neptú calent que orbita al voltant d’aquest estel cada cinc dies, ara s’anomenin Catalineta i Filet d’Or, en homenatge als personatges que protagonitzen la rondalla Na Filet d’Or.

La proposta s’ha fet en el marc del projecte Es Nostro Cel, que vol incloure la cultura de les Illes Balears en els noms oficials de la volta celeste, i es presentarà els propers dies a la convocatòria NameExoWorlds 2022 de la Unió Astronòmica Internacional.

La proposta es va triar el passat 18 de novembre entre les set presentades per diferents grups d'alumnes del centre Bisbe Verger, en un acte que va tenir lloc al teatre de Santanyí. La validesa va ser ratificada per un comitè integrat per investigadors de diverses universitats, entre els quals hi ha el doctor Ramon Oliver, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la UIB i investigador de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), i el doctor Sebastià Barceló, exalumne de Física de la UIB i actualment investigador postdoctoral a la Universitat de Granada, a més de diversos investigadors formats a la UIB. 

La Universitat de les Illes Balears s'ha adherit a la proposta. En l'actualitat roman obert el termini de recollida d'adhesions individuals, que es poden fer mitjançant aquest formulari en línia.

Data de publicació: 07/12/2022