Els estudiants de Llengua i Literatura Catalanes han participat aquest curs en el projecte grupal «Mots i talent», sobre la representació artística i literària del menjar i les conductes alimentàries
Com s’han representat el menjar, la falta de menjar, la fam, la gana i la desgana en les creacions artístiques i literàries? Amb l’objectiu de prendre consciència de la incidència de a literatura i l’art en l’esfera social, els estudiants de les assignatures Literatura Comparada i Tendències de la Literatura Catalana Actual del grau de Llengua i Literatura Catalanes han participat aquest curs en el projecte grupal «Mots i talent», que coordinen la professora Margalida Pons i les investigadores predoctorals FPI Aina Gomis i Maria Palmer. Avui, 29 d’abril, es farà una jornada oberta per posar en comú els resultats del projecte, que ha estat possible gràcies a un ajut a activitats complementàries de la Facultat de Filosofia i Lletres.
«Mots i talent» explora les representacions artístiques i literàries del menjar, la falta de menjar, la fam, la gana, la desgana i les conductes alimentàries amb l’objectiu d’incrementar el coneixement sobre les representacions literàries i artístiques del menjar; fomentar, partint dels estudis literaris, l’exercici comparatista; prendre consciència de la incidència de la literatura i de l’art en l’esfera social, i incentivar el treball en grup i la creació de xarxes entre estudiants de cursos diferents.
Els estudiants han treballat en grups des de principi de curs i han recopilat ítems vinculats a les representacions literàries i artístiques del menjar, han preparatmicroexposicions sobre el tema i han escrit textos de creació pròpia. A més d’examinar la incidència que la vida quotidiana i els problemes socials tenen en la literatura i les arts, el projecte pretén incentivar el treball en grup i la creació de xarxes entre estudiants de diversos cursos.
Durant la jornada de portes obertes, els estudiants Clara Castelar, Antoni Jordà, Magdalena Serra i Ricard López han pogut mostrar els seus treballs, que van des de la lluita (de classes) fins a la representació del menjar i les conductes alimentàries a la música urbana. A més, dues ponents convidades, Maria Mesquida (professora i investigadora en l’àmbit de la biblioteràpia) i Meritxell Matas (doctora en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals), han presentat dos tasts d’aplicació d’aquesta mena d’estudis.
Data de publicació: 29/04/2025