"Made in Balears. Fotògrafs internacionals a les Illes Balears". Presentació d'un projecte de la UIB a Barcelona, París i Perpignyà

La mostra està dedicada a la memòria del fotògraf Toni Catany 

Dia: divendres, 18 d’octubre de 2013
Hora: de 10 a 19 hores
Lloc: Centre d’Estudis i Documentació del MACBA, Barcelona 

Un grup d’investigadors del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB presenten el projecte Made in Balears. Fotògrafs internacionals a les Illes Balears al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA de Barcelona. La mostra està dedicada a la memòria del fotògraf Toni Catany. 

El projecte consisteix en una selecció de 38 imatges de fotògrafs de projecció internacional que feren fotografies de les Balears entre 1913 i 1971. Es tracta de còpies modernes digitals a partir de negatius i positius d'època.

El projecte Made in Balears fa part del projecte de R+D: La construcció d'una imatge turística a través de la fotografia. El cas de les Balears (HAR2010-21691. Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación. Ministerio de Economía y Competitividad. Gobierno de España).

El 2014 la mostra s’exhibirà al Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona, París IV, i a la Universitat de Perpinyà Via Domicia.

Les Illes Balears varen ser i són un lloc de visita d'artistes plàstics, molts d'ells fotògrafs de projecció internacional, atrets per motivacions diverses i especialment pel seu desenvolupament turístic, ja sigui entès com a factor de certa modernitat (des del turisme inicial de finals del segle XIX fins a l'inici de la Guerra Civil) o com a fenomen de masses (des de la dècada de 1950 fins a l'actualitat).

Els fotògrafs varen viatjar a les Illes per complir treballs per encàrrec de premsa i editorials, per a producció pròpia, per lleure i esplai, o fugint de la greu situació de crisi econòmica de l'Europa d'entreguerres i de la persecució ideològica al seu país d'origen o d'acolliment.

Elaboraran i difondran una obra que és opinió i interpretació de la manera com s'entenia, en funció del context històric, la relació de les Illes amb el turisme i com percebien la seva connexió amb el territori visitat.

Investigadors del projecte:Catalina Aguiló Ribas (UIB), Maria-Josep Mulet Gutiérrez (UIB), Xavier Rossell Potau (Museu d’Art Contemporani de Barcelona, MACBA) i Jacques Terrasa (Universitat de la Sorbona, París IV, França). Coordinació tècnica: Maria Sebastián Sebastián. Disseny: Mont Marsà.

Notícies relacionades

Data de l'esdeveniment: 18/10/2013

Data de publicació: 17/10/2013