L'investigador de l'IMEDEA (UIB-CSIC) Carlos Duarte rep el Prix d'Excellence 2011 de l'International Council for the Exploration of the Sea

L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc durant la cerimònia de presentació de la ICES Annual Science Conference 2011, a Gdansk, Polònia

L’International Council for the Exploration of the Sea (ICES) guardona l’investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC) Carlos Duarte amb el Prix d’Excellence 2011 per la seva recerca en l’àmbit de les ciències marines. Aquest guardó, que l’ICES lliura cada tres anys, reconeix la recerca d’alt nivell realitzada per la comunitat científica que millor contribueixi a la conservació i sostenibilitat dels ecosistemes marins.

A més del reconeixement per la seva recerca, Duarte ha rebut aquest guardó perquè exemplifica qualitats com el lideratge científic i el lideratge en l’aplicació de la ciència a la política, la innovació, el treball en equip o la comunicació directa amb el públic.

L’International Council for the Exploration of the Sea (ICES) promociona la recerca en els àmbits oceanogràfic, del medi marí, dels ecosistemes marins i dels recursos marins a la zona de l’Atlàntic Nord. L’ICES és una xarxa formada per més de 1.600 científics de 200 instituts de recerca de tot el món. Aquests premis posen en valor les contribucions a la visió “d’una comunitat científica internacional que sigui rellevant, sensible, sòlida i creïble, en relació amb els ecosistemes marins i en la seva relació amb la humanitat”.

El professor Carlos M. Duarte (Lisboa, 1964) centra la seva recerca en la comprensió dels efectes del canvi global en els ecosistemes aquàtics, tant marins com d’aigua dolça. Treballa en col·laboració estreta amb l’Organització de les Nacions Unides (les Nacions Unides per al Medi Ambient i la FAO) i el Banc Mundial per desenvolupar estratègies per incrementar la producció sostenible de l’aqüicultura marina, així com la restauració i conservació dels hàbitats costaners per mitigar el canvi climàtic i protegir les costes.

Pròximanent, el professor Duarte s’incorporarà com a director a l’Oceans Institute de la Universitat d’Austràlia Occidental. Entre els anys 2007 i 2010 ha presidit la Societat Americana de Limnologia i Oceanografia. L’any 2009 va ser nomenat membre del Consell Científic del Consell Europeu de la Recerca (ERC), el comitè científic de més alt nivell a l’àmbit europeu.

Ha publicat més de 400 articles científics i tres llibres, i és editor de diverses revistes científiques d’àmbit marí. Ha rebut nombroses distincions pel seu treball, com el Premi Nacional de Ciències (2007) i el Premi Rei Jaume I de Recerca sobre Protecció del Medi Ambient (2009). El 2009 també va rebre la Medalla de la Creu de Plata al Mèrit de la Guàrdia Civil pel servei a la protecció del medi ambient.

Documents relacionats

Data de publicació: 20/09/2011