L’IMEDEA (CSIC-UIB) acull dues reunions internacionals del 4 al 8 d’abril organitzades conjuntament amb el SOCIB i l’AEMET
Des del dia 4 d'abril i fins al proper dia 8, Mallorca és el lloc triat per dur a terme dues reunions internacionals sobre observació oceànica, acollides a l’illa pel grup de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat (TMOOS) de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i el Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), en cooperació amb l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
La primera reunió, relativa a l'Àrea del Programa d'Observacions de la Comissió Tècnica Mixta WMO-IOC (Organització Mundial Meteorològica-Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, per les seves sigles en anglès) sobre Oceanografia i Meteorologia Marina, es duu a terme fins al 6 d'abril a l’IMEDEA (CSIC-UIB). Aquestes jornades, les setenes ja del Grup de Coordinació de les Observacions de la JCOMM, compten amb la participació dels líders de les principals xarxes d'observació dels principals oceans del món, incloent el programa internacional Argo Profiling Float, el Global Ocean Shipboard Hydrography Programme (GO-SHIP), OceanSITES Open Ocean Timeseries, i el Data Buoy Cooperation Panel for MetOcean Buoys. Aquest esdeveniment s’explica també amb la contribució dels representants dels planadors submarins oceànics (gliders, en anglès) i de les comunitats de radars d'alta freqüència, per discutir el potencial benefici que enforteixi el seu compromís mutu.
El programa se centra en la coordinació tècnica d'observacions, aprofitant les sinergies i oportunitats per millorar la col·laboració a través de xarxes, en àrees com ara:
- Implementació: coordinació, objectius i mètriques.
- Normes i millors pràctiques.
- Provar i posar a prova noves tecnologies.
- Les dades i la integració d’aquestes.
La segona reunió (del 6 al 8 d’abril a l’IMEDEA també), correspon a la 19a sessió de treball dels grups de científics experts que formen el Panel d'Observació de l'Oceà per al Clima (OOPC). Aquests grups (GCOS-GOOS-PMIC, per les seves corresponents sigles en anglès) són els responsables d'avaluar els requisits per a les observacions continuades i els sistemes basats en enfocaments per complir aquests requisits. Això inclou l'establiment de requeriments de variables oceàniques essencials, i la realització d'avaluacions dirigides i les seves revisions. Els treballs anteriors s'han centrat en el Pacífic tropical i l'oceà profund, de manera que la propera avaluació dirigida és probable que se centri en l'observació dels corrents limítrofs (mar obert/interaccions de barrera), i els propers passos d'aquesta avaluació es tractaran a la reunió que s'està duent a terme aquests dies a Esporles.
Tots dos panels d'experts cerquen ampliar els interessos d'observació de l'oceà cap a la costa, on la coordinació/supervisió global és de benefici mutu. A aquest objectiu respon l'acolliment d'aquestes dues reunions de treball internacionals, ja que l’IMEDEA i el SOCIB tenen una àmplia experiència en l'oceanografia costanera i d'observació i predicció oceànica multiplataforma.
Font: SOCIB, IMEDEA (CSIC-UIB)
Data de publicació: 08/04/2016