L'exercici físic i el bilingüisme protegeixen enfront del deteriorament cognitiu en l'envelliment

Els investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició del IUNICS investiguen els factors que potencien la reserva cognitiva i compensen els dèficits que apareixen amb l’edat 

Un equip d’investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (UIB-CAIB) estudia els beneficis que produeixen l’activitat física i el coneixement de dues o més llengües al llarg de la vida enfront del deteriorament cognitiu que s’esdevé amb l’envelliment.

L’envelliment és un procés complex que té efectes sobre la ment i el cervell. El pas dels anys provoca un cert declivi dels processos cognitius, de manera que es redueixen les capacitats atencionals i executives, i creix la dificultat de centrar-se en una tasca específica en paral·lel a la disminució de la capacitat d’inhibir estímuls irrellevants. A més, es donen dèficits en la memòria. Tot plegat repercuteix en la qualitat de vida de les persones, d’aquí la necessitat d’identificar aquells factors que poden ajudar a reduir l’impacte de l’envelliment en el cervell.

El treball dels investigadors de la UIB s’emmarca en aquest repte. En el marc del projecte de recerca Activitat física com a factor protector de l’envelliment cognitiu –finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat–l’equip dirigit per la doctora Pilar Andrés, professora del Departament de Psicologia de la UIB, ha realitzat dos estudis que han posat sobre la taula quins són els mecanismes que expliquen com la pràctica regular d’exercici físic al llarg de tota la vida i la parla de dues o més llengües contribueixen a potenciar la reserva cognitiva i a fer front al deteriorament cognitiu que s’esdevé durant l’envelliment.

En el primer estudi, els investigadors de la UIB varen comparar la realització de funcions executives –que es consideren essencials per al bon funcionament cognitiu, ja que permeten la planificació, l’organització i l’autocontrol de l’individu– entre persones actives i no actives físicament. Els resultats varen demostrar que els participants que realitzaven exercici físic regularment eren més efectius que els passius a l’hora d’inhibir estímuls irrellevants durant la realització d’una tasca, la qual cosa permet inferir que  l’activitat física cardiovascular crònica, més enllà dels beneficis en la salut, té uns efectes positius en el funcionament cognitiu.

El segon estudi, fet en col·laboració amb investigadors de les universitats d’Umeå (Suècia), Estocolm (Suècia) i Cardiff (Gal·les), ha mostrat que les persones bilingües tenen un millor rendiment en tasques de memòria episòdica, un tipus de memòria relacionada amb la recuperació d’episodis de la pròpia experiència personal i que es veu precoçment afectada per l’envelliment causat per l’atròfia de l’hipocamp i de les regions frontotemporals. En aquest estudi es va investigar longitudinalment (a intervals de 5 anys i durant 30 anys) l’actuació cognitiva d’un grup de 1.000 persones que vivien a Suècia. Els resultats varen revelar que les persones bilingües tenien millors puntuacions en tasques de memòria episòdica que les monolingües, i això a partir d’edats primerenques i al llarg de tota la vida, fins a les darreres etapes d’aquesta.

Els resultats d’ambdós estudis posen de manifest que tant l’exercici físic al llarg de tota la vida com el coneixement efectiu de dues o més llengües són factors que potencien la reserva cognitiva i que, per tant, contribueixen a pal·liar el deteriorament cognitiu que s’esdevé amb l’envelliment.

Referències bibliogràfiques 

Concepción Padilla, Laura Pérez, Pilar Andrés, Fabrice B. R. Parmentier. (2013). «Exercise Improves Cognitive Control: Evidence from the Stop Signal Task». Applied Cognitive Psychology, 27: 505–511. DOI: 10.1002/acp.2929

Jessica K. Ljungberg, Patrik Hansson, Pilar Andrés, Maria Josefsson, Lars-Göran Nilsson. (2013). «A Longitudinal Study of Memory Advantages in Bilinguals». PLoS ONE. 8(9): e73029. DOI:10.1371/journal.pone.0073029 

Documents relacionats

Data de publicació: Thu Nov 21 13:24:00 CET 2013