L'esterilització forçosa, una pràctica contra els drets de les dones i nines amb discapacitat

La tesi doctoral d'Andrea Yupanqui Concha aporta noves dades sobre la vigència d'aquesta pràctica aplicada a dones i nines amb discapacitat, a Xile i Espanya 

L'esterilització és un procediment mèdic el propòsit del qual és regular la fertilitat de manera permanent i irreversible. És reconeguda com una pràctica forçada, forçosa o involuntària quan una persona és esterilitzada sense el consentiment complet, lliure i informat; després que ha estat rebutjat expressament; quan es fa sense que ni la dona víctima ho sàpiga, o quan no li ofereixen ni l'oportunitat de donar-hi el consentiment. Aquesta pràctica s'ha aplicat arreu del món, principalment a dones i nines amb discapacitat. L'escassa informació sobre la salut d'aquestes persones i, en particular, sobre la seva salut sexual i reproductiva, la poca visibilitat i reconeixement de la pràctica, a més del context global de ciència androcèntrica que ha tapat les dones i els temes relacionats amb la seva salut, han generat un buit de coneixement sobre aquest problema. Tot plegat revela la urgència de fer recerca en la temàtica, perquè, malgrat que és condemnada per acords internacionals, continua aplicant-se mundialment, també a Xile i Espanya.

L'objectiu central de la tesi doctoral defensada a la Universitat de les Illes Balears per la doctora Andrea Yupanqui Concha, investigadora de la Universitat de Magallanes (Xile), va ser analitzar la situació actual de la violència exercida mitjançant l'esterilització forçosa a dones i nines amb discapacitat, des de la perspectiva de dones representatives de Xile i Espanya, amb el propòsit de contribuir a comprendre més bé el fenomen, formular mecanismes de prevenció de la pràctica i cercar estratègies d'apoderament per a dones i nines vulnerades.

A aquest efecte, l’autora va fer quatre estudis. El primer, a partir d'una perspectiva qualitativa quantitativa i bibliomètrica, mostra l'estat de la qüestió al llarg dels vint anys estudiats. En el segon i el tercer, des d'una mirada qualitativa i a partir dels relats de dones vinculades a la pràctica, s’evidencia i analitza un panorama general de la situació a Xile i Espanya, respectivament. I, en el quart, des d'un enfocament comparatiu qualitatiu, es compara la situació observada entre els països estudiats (estudi en desenvolupament).

Aquest treball conclou que la situació actual de la pràctica d'esterilització forçada en els contextos estudiats és plenament vigent. La literatura científica la identifica com una forma de vulneració dels drets humans, encara que sobretot la considera una forma de violència contra les dones amb discapacitat i escàs reconeixement social i científic. A Xile i Espanya, les dones i nines amb discapacitat són víctimes de moltíssims tipus de violència i discriminació interseccional sistemàtica relacionada amb la seva salut sexual i reproductiva. Hom veu que les polítiques d'Estat els han imposat mesures d'apropiació de la seva sexualitat i reproducció, element que ha consolidat les dinàmiques d'exclusió del col·lectiu. La falta de reconeixement politicosocial com a subjectes de drets ha fet que tinguin molt poca visibilitat i estiguin bastant abandonades. Hi ha institucions socials encarregades de la dominació i opressió dels drets sexuals i reproductius de dones i nines amb discapacitat que actuen com a mecanismes per mantenir i reforçar encara més el patriarcat, que reprodueixen sistemes de desigualtat social i apartheid.

Una part d'aquest treball va rebre el primer premi en la categoria de ciències socials i jurídiques, del concurs de pòsters científics de les VII Jornades Doctorals del Grup 9 d'Universitats (2019).

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Violencia ejercida contra mujeres y niñas con discapacidad mediante la esterilización forzosa: una situación de derechos humanos
  • Autora: Andrea Yupanqui Concha
  • Programa de doctorat: Estudis Interdisciplinaris de Gènere
  • Directora: Victòria Aurora Ferrer Pérez

Notícies relacionades

 

Data de l'esdeveniment: 09/11/2020

Data de publicació: 09/11/2020