Les universitats del Grup 9 creen una empresa per transferir el coneixement científic a la societat

La inauguració oficial de les instal·lacions d'Univalue ha tingut lloc a Bilbao en el marc de l'Assemblea General de Rectors del G-9

El Grup 9 d'universitats (G9) ha inaugurat avui a Bilbao les instal·lacions d'Univalue Valorización, SL, una nova entitat que té com a objectiu traslladar al món empresarial i associatiu el coneixement científic generat a les universitats. Es tracta d'una iniciativa interuniversitària sense antecedents en el món acadèmic de l'Estat espanyol, i que proporciona una via àgil i directa per enfortir aquest transvasament del coneixement als processos productius.

La rectora de la UIB, doctora Montserrat Casas, juntament amb la resta de rectors que conformen el G9, ha pres part a l'acte, que ha tingut lloc després de la reunió corresponent a l'Assemblea General de Rectors del G9, que ha tingut lloc a la Universitat del País Basc.

Conscients de la dificultat que comporta portar els resultats de la recerca universitària a l'entorn socioeconòmic, el Grup 9 d'universitats ha constituït Univalue per facilitar la valoració i la transferència de resultats de la recerca al mercat. L'empresa té dues línies principals d'activitat: d'una banda, quantificar econòmicament patents i tecnologies i, de l'altra, comercialitzar els productes gestats a les universitats.

Assemblea General de Rectors

L'Assemblea General de Rectors del G9, celebrada al paranimf de la Universitat del País Basc, ha tingut lloc sota la presidència del rector de la Universitat del País Basc, Iñaki Goirizelaia, qui ostenta la presidència semestral del Grup des de l'1 de juliol. Els rectors han conegut de primera mà l'estat actual dels treballs que estan desenvolupant les set comissions sectorials que actualment conformen el G9 (Ordenació Acadèmica; Relacions Internacionals; Recerca; Professorat; Estudiants; Gerents; i Projecció Cultural i Social).

Així mateix, els rectors han intercanviat informació sobre altres projectes singulars del G9 com el seu Campus Virtual Compartit, el campus en línia interuniversitari més gran d'Espanya tant en nombre d'assignatures (79 en el present curs acadèmic 2011-12) com en nombre d'alumnes matriculats (més de cinc mil el curs passat); el segell editorial Genueve Ediciones, primera editorial interuniversitària d'Espanya, amb una primera col·lecció sobre Ciències Socials i Humanitats ja al mercat; i els avenços en el Programa de Cooperació Universitària al Desenvolupament que el G9 desenvolupa a Etiòpia, Kenya, Uganda i Tanzània.

Grup 9 d'universitats

El Grup 9 d'universitats (G9), creat el maig de 1997, va néixer amb la voluntat d'integrar aquelles universitats públiques úniques en les seves respectives comunitats autònomes. Actualment, formen el grup les universitats del País Basc, de Cantàbria, de Castella-la Manxa, d'Extremadura, de les Illes Balears, de la Rioja, d'Oviedo, Pública de Navarra i de Saragossa. El Grup disposa actualment de l'oferta acadèmica, de grau i postgrau, més àmplia d'Espanya i té més de 200.000 alumnes presencials matriculats en les seves universitats.

Data de publicació: 19/09/2011