El Grup Multidisciplinari d’Oncologia Translacional (GMOT) explica els avenços del projecte CINUIB en la Jornada d’Investigació en Càncer de Còlon de l’Hospital Comarcal d’Inca
L’Hospital Comarcal d’Inca organitza la Jornada d’Investigació en Càncer de Còlon, que tindrà lloc el dijous 17 de març a la sala d’actes del Museu del Calçat d’Inca. En el marc d’aquesta activitat, el doctor José Reyes, cap de servei de Digestiu de l’Hospital Comarcal d’Inca; la doctora Pilar Roca, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, i el doctor Jordi Oliver, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, hi intervindran per explicar els darrers avenços del projecte CINUIB, que té com a objectiu dissenyar i desenvolupar un nou equip de diagnòstic no invasiu (determinació en femta) per al cribratge i diagnòstic precoç del càncer colorectal.
El projecte CINUIB uneix els esforços d'investigadors clínics de l'Hospital Comarcal d'Inca (HCIN) i investigadors bàsics del Grup Multidisciplinari d’Oncologia Translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears per desenvolupar un sistema no invasiu, alternatiu als existents (sent la sang oculta en femta el referent principal), basat en la detecció de marcadors en femta, que permeti millorar la selecció dels pacients candidats a colonoscòpia, ja sigui per sospita clínica o en el context dels programes de cribratge de càncer colorectal. D'aquesta manera, es millora el rendiment dels procediments endoscòpics i dels programes de cribratge de càncer colorectal.
Tecnologies òmiques per detectar biomarcadors del càncer colorectal
En el marc de la col·laboració entre l’Hospital i la Universitat i relacionat amb el projecte CINUIB, podem destacar un estudi publicat recentment pels investigadors del GMOT de la UIB a la revista científica Cancers, en el qual revisen els darrers avenços en l’àmbit dels biomarcadors del càncer colorectal.
Avui, aquesta patologia només es diagnostica per mitjà de colonoscòpia, sang oculta en femta i la presència de l’antigen carcinoembrionari (CEA) en plasma. Ara bé, els investigadors de la UIB plantegen que les anomenades tecnologies òmiques (entre les quals hi ha la genòmica, la transcriptòmica, la proteòmica, la metabolòmica, la glicòmica o la volatolòmica) poden suposar un abans i després. Aquestes tècniques es caracteritzen per analitzar un gran nombre de molècules presents en una única mostra i generar gran quantitat d’informació rellevant en molt poc temps. Així, poden proporcionar nous biomarcadors que permetin detectar aquest tipus de càncer, com ara les mostres de respiració, d’orina, de sang, de femta o fluids de rentat intestinal i, fins i tot, amb l’anàlisi de les vesícules extracel·lulars.
Referència bibliogràfica
Alorda Clarà, M.; Torrens Mas, M.; Morlà Barceló, PM; Martínez Bernabé, T.; Sastre Serra, J.; Roca, P.; Pons, DG; Oliver, J.; Reyes, J. (2022). «Use of Omics Technologies for the Detection of Colorectal Cancer Biomarkers». Cancers, 14, 817. <https://doi.org/10.3390/cancers14030817>
Data de l'esdeveniment: 17/03/2022
Data de publicació: 16/03/2022