El professor Fernando Blasco impartirà una conferència divulgativa sobre les matemàtiques que s’amaguen en els jocs de màgia per inaugurar el nou curs del programa d'estímul del talent matemàtic.
Una trentena d’alumnes d’11 a 13 anys participen en aquesta iniciativa que organitzen la Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i la Conselleria d'Educació i Universitats.
Dia: dissabte 28 de setembre de 2024
Hora: 10 hores
Lloc: sala d’actes, edifici Gaspar M. de Jovellanos, campus universitari, Palma
La novena edició d'ESTALMAT-Illes Balears inicia el nou curs el dissabte 28 de setembre amb la inauguració i la presentació dels participants que, durant els pròxims dos anys, prendran part en aquesta iniciativa per a la detecció precoç i l’estímul del talent matemàtic entre alumnes dels primers cursos d’ensenyament secundari.
A l’acte participaran els 30 alumnes del programa: 15 de nous i 15 que en faran el segon curs, i les seves famílies. També hi assistiran els participants veterans: nins i nines que ja han completat els dos anys oficials del programa però que hi continuen actius i que reben sessions mensuals d'estímul del talent matemàtic.
Conferència divulgativa sobre jocs matemàtics
El doctor Fernando Blasco, professor de la Universitat Politècnica de Madrid, serà l’encarregat d’impartir la conferència inaugural, que tindrà com a protagonistes els jocs matemàtics. Un espectacle de màgia amb jocs probabilístics, jocs de cartes i mescles de cartes que desafiarà la intuïció dels assistents. Després de la part lúdica, els assistents podran descobrir que alguns fets que semblen màgics en realitat tenen un fonament matemàtic.
ESTALMAT és un projecte de detecció i estímul del talent matemàtic en nins i nines d’entre 11 i 13 anys (segons la data de naixement). Aquest projecte, coordinat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya, està consolidat a tot l’Estat i a les Illes Balears l’organitzen la Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. Està cofinançat per la Conselleria d’Educació i Universitats i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Durant el curs 2024-25 participaran a ESTALMAT-Illes Balears 15 alumnes nous que varen ser seleccionats d’entre els 625 que es varen inscriure a les proves de selecció del mes de juny. També hi prendran part 15 alumnes de segon curs.
Els infants que entren al projecte ESTALMAT reben formació i atenció especialitzada durant dos cursos acadèmics. Cada curs comença amb un campament matemàtic de cap de setmana i, posteriorment, es desenvolupa en unes 20 sessions d’octubre a maig que se celebren els dissabtes al matí. A banda d’això, hi ha activitats complementàries (cerimònies d’obertura i tancament, sortides educatives i lúdiques, etc.).
Viatge a Madrid
Com a novetat de l’edició d’enguany, està previst que els alumnes visitin el túnel de vent de la Universitat Politècnica de Madrid i l'Espacio Matemático de Madrid EMMA el proper 23 de novembre. A més, alguns alumnes participaran en les activitats de la Nit de la Recerca, que es farà a Palma el 27 de setembre.
Les activitats del programa ESTALMAT tracten temes que no formen part del currículum obligatori de secundària a través de metodologies innovadores i engrescadores per als alumnes. Fan servir una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic en què els nins i nines són els protagonistes, i entrenen la capacitat de raonament i de resolució de problemes.
Amb la col·laboració de:
Data de l'esdeveniment: 28/09/2024
Data de publicació: 19/09/2024