El doctor Carles Manera reivindica la utilitat de la història econòmica en l’obra Economía en crisis. Aprendiendo de la historia económica, publicada recentment per Edicions UIB i Catarata.
El volum es presentarà al Círculo de Bellas Artes de Madrid el 28 de gener, amb la participació del ministre d’Economia, Comerç i Empresa
El doctor Carles Manera, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat recentment el llibre Economía en crisis. Aprendiendo de la historia económica, editat per Catarata i Edicions UIB.
L’obra es presentarà el 28 de gener de 2025 al Círculo de Bellas Artes de Madrid. Intervindrà a l’acte el ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo. També és prevista una presentació a Palma, que s’anunciarà pròximament.
Per a què serveix la història econòmica?
Al llarg de l’obra es dona resposta a la pregunta «Per a què serveix la història econòmica?» i es reivindica aquesta disciplina com un instrument essencial per entendre els processos econòmics. L’autor analitza l’economia des d’una perspectiva oberta, en què la ciència econòmica es presta a treballar de manera efectiva amb altres disciplines per entendre millor els processos econòmics amb la profunditat cronològica i les lliçons de la història econòmica recent.
El volum s’estructura en sis capítols. El primer aborda la qüestió del desequilibri en el creixement econòmic. En el segon es tracten diferents conceptes macroeconòmics (inflació, deute, inversió). En el tercer es treballen temes com la desigualtat, el repte ecològic i possibles noves mètriques per a l’economia, que suposen repensar les tesis del pensament dominant. El quart tracta de la realitat injusta del sistema econòmic i la noció d’altres vies per a l’acompliment social. El cinquè s’endinsa, de manera específica, en les crisis econòmiques que qüestionaren la permanència del capitalisme, com foren abordades i les lliçons que se n’han pogut extreure. El sisè concentra l’atenció sobre la formació de districtes econòmics, tant des de la perspectiva de l’economia industrial com des de l’òptica de l’economia de la innovació. El volum es clou amb un capítol final que intenta respondre la pregunta que fa de fil conductor de tota l’obra.
Data de publicació: 11/12/2024