Inauguració del congrés
Dia: dilluns, 29 d'octubre de 2018
Hora: 17 hores
Lloc: Teatre Municipal Xesc Forteza, plaça de Miquel Maura, 1, Palma
La Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears i el Seminario Permanente para la Investigación de la Historia de la Enfermería (Universitat Complutense de Madrid) organitzen el XVI Congrés Nacional i XI Congrés Internacional d'Història de la Infermeria, que tindrà lloc al Teatre Xesc Forteza de Palma del 29 al 31 d'octubre.
Entre les diferents àrees temàtiques, i des d'una perspectiva històrica, destaquen les intervencions sobre «Influència de les infermeres en l'àmbit sanitari»; «Les infermeres en els conflictes bèl·lics i les catàstrofes»; «Els escenaris de la cura: arquitectura i patrimoni material i immaterial»; «Relacions de la Infermeria amb altres disciplines»; i «El valor de la investigació històrica en la consolidació de la professió infermera».
Ponents de renom com la doctora Rosamaria Alberdi, degana de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, la doctora Christina Hallet, presidenta de l'Associació d'Història de la Infermeria del Regne Unit i docent de la Huddersfield University (RU), la doctora Sioban Nelson, vicerectora de la Universitat de Toronto (Canadà), o la doctora Carmen González Canalejo, professora i investigadora de la Universitat d'Almeria —entre moltes altres participants— dissertaran sobre qüestions relacionades amb l'evolució de la professió infermera al llarg de la història, el factor del gènere en el desenvolupament del lideratge i el poder polític de les infermeres, o les líders en la internacionalització de la Infermeria.
Exposició
A partir del 26 d'octubre, i fins al 16 de novembre, es pot visitar al Centre d'Història i Cultura Militar de Palma l'exposició Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió. La mostra abasta des dels inicis de l'organització de l'assistència de la infermeria en l'edat mitjana fins a la fi dels estudis d'ATS el 1977, considerant tant infermeres anònimes com figures destacades com Florence Nightingale.
L'exposició, que recorre diferents moments de la infermeria a les Balears i la seva evolució al llarg dels segles, reuneix peces i fotografies de diversos fons familiars i del COIBA, així com de la col·lecció Txaro Uliarte «Florence Nightingale. La dama de la lámpara» i els fons de l'antic Hospital Militar al Centre d'Història i Cultura Militar de les Balears.
Col·laboradors
Tant l'exposició com el congrés han comptat amb la col·laboració de nombroses persones, entitats i institucions, començant per les que han aportat fons a l'exposició i les que han col·laborat en l'organització del congrés: el Grup de Recerca d'Història de la Salut de les Illes Balears i el Grup FEBE per a l'estudi i docència de la història de la Infermeria. També han contribuït a fer possible aquest congrés l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics, així com la Universitat de les Illes Balears i l’asseguradora AMA.
Data de l'esdeveniment: 29/10/2018
Data de publicació: 26/10/2018