Les dades de cabal dels torrents de Mallorca serviran per prevenir inundacions al Mediterrani

El ParcBIT ha acollit avui els participants internacionals del projecte europeu Tribute —en el qual participa la UIB— procedents de Grècia, els Països Baixos, Itàlia i Bulgària, així com representants dels cossos d’emergències de les Illes Balears. En la inauguració del seminari Tribute hi han participat el doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB; el professor Chris Kirandoudis, de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes, coordinador del projecte; i la senyora Dolores Ordóñez, d’AnySolution.

La principal aportació de la Universitat de les Illes Balears a aquest projecte europeu és l'aportació de dades meteorològiques i hidrològiques sobre les quals treballar per poder desenvolupar un model que permeti crear l'aplicació mòbil que ha d'ajudar les forces i els cossos d'emergències a prevenir inundacions i a prendre decisions sobre aquest tema.

La Universitat disposa d'una xarxa pròpia de monitoratge del cabal dels torrents de Mallorca que s'ha anat creant des de l'any 2002, impulsada pel doctor Joan Estrany, investigador principal del grup de recerca sobre Hidrologia i Ecogeomorfologia en ambients mediterranis. Una xarxa que, amb aquest projecte europeu, podrà tenir una aplicació pràctica al servei dels cossos d’emergència.

Al seminari hi ha participat també, per part de la UIB, el doctor Maurici Ruiz, amb una ponència sobre «Vulnerabilitat territorial i risc d’inundació en les àrees pilot del projecte».

Els fenòmens meteorològics adversos caracteritzen el clima mediterrani, la qual cosa, unida els últims anys als processos de canvi global, es tradueix cada vegada més en situacions de risc per a la població. Per aquest motiu, el projecte Tribute pretén posar a l’abast dels cossos d’emergència una eina tecnològica que permetrà prevenir les emergències i millorar la presa de decisions i les actuacions. 

Data de publicació: 15/06/2018