La publicació recull un total de 22 treballs que contribueixen al debat i mostren nous espais per millorar el benestar del jovent
Emancipació, polítiques de joventut i associacionisme representen el fil conductor del conjunt d'articles monogràfics de l’Anuari de la Joventut de les Illes Balears 2022, que recull un total de 22 treballs que contribueixen al debat i a la discussió, o que ens mostren nous espais i alternatives per millorar el benestar del jovent. L’Anuari es presenta al museu Es Baluard dijous, dia 26 de gener.
L’Anuari de la Joventut de les Illes Balears és el resultat de la col·laboració entre la Conselleria d’Afers Socials i Esports, a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE); el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Participació i Joventut; el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca; el Departament d’Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut del Consell Insular d’Eivissa; la Conselleria de Joventut, Participació Ciutadana i Noves Tecnologies del Consell Insular de Formentera; la Fundació Guillem Cifre de Colonya de la Caixa d’Estalvis de Pollença, Colonya i la Universitat de les Illes Balears, a través del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES).
La joventut com a protagonista
Les coordinadores de la publicació són les doctores Belén Pascual Barrio i Marga Vives Barceló del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques, que han estat les encarregades de l’edició de l’Anuari i de la coordinació dels continguts. El pròleg, «A pesar de tot, la joventut com a protagonista», sobre els reptes actuals de la joventut i la seva participació com a element clau, ha anat a càrrec de Carles López-Picó, president de la Plataforma d’Infància i Premi Nacional de Joventut 2022.
Quant al contingut, en un primer apartat es presenta una anàlisi dels principals indicadors sociodemogràfics, educatius, d’ocupació i d’emancipació residencial. També s’aborden els reptes que planteja la nova Llei 5/2022 de polítiques de joventut de les Illes Balears, així com una anàlisi de les iniciatives parlamentàries relacionades amb la política juvenil al Parlament de les Illes Balears.
L’anuari inclou un apartat d’iniciatives de les administracions i un altre de propostes de la societat civil, així com una darrera part dedicada a la recerca i debats oberts a l’àmbit de la joventut.
Iniciatives de les administracions
L’apartat d’iniciatives de les administracions consta de quatre articles:
- Un estudi sobre la realitat dels recursos de joventut i lleure disponibles en l’àmbit local a Mallorca.
- Un treball sobre violència filioparental a Menorca i les accions preventives incloses en el Pla de detecció i diagnosi.
- Un estudi sobre les xarxes socials i l’impacte que tenen en les relacions interpersonals dels adolescents i joves del municipi de Calvià.
- Un treball sobre la realitat dels infants i adolescents migrants no acompanyats i els programes orientats a protegir-los.
Iniciatives de la societat civil
Sobre iniciatives de la societat civil, es presenten cinc propostes:
- Una revisió crítica del posicionament de les institucions i els àmbits professionals davant les situacions de vulnerabilitat i desigualtat social.
- Una iniciativa d’estudi i debat sobre igualtat i equitat de gènere en la joventut, protagonitzada per joves, professionals d’entitats, representants de les administracions i de la societat civil i persones expertes.
- El projecte de ciència inclusiva As de Guía dirigit a joves residents en centres de protecció a la infància amb l’objectiu de generar motivació cap a l’aprenentatge, la ciència i el medi ambient.
- Una proposta crítica al voltant de la instal·lació visual «Nomofòbia», un projecte que convida a la reflexió sobre els hàbits digitals de la generació mil·lennista i posteriors.
- Un treball sobre bones pràctiques per prevenir l’assetjament entre iguals en l’àmbit esportiu, en particular, a partir de la implicació dels joves mateixos i de la comunitat.
Recerca i debats oberts
Per acabar, a l’apartat de recerca i debats oberts hi ha articles amb temàtiques diverses:
- L’evolució recent de les dades d’ocupació i els possibles motius de la desafecció juvenil cap als sindicats.
- Els factors predictius de l’abandonament escolar en l’àmbit espanyol i de les Balears.
- El grau de consolidació de les polítiques locals de joventut a les Balears.
- La revista Tresquarts, una publicació especialitzada en joventut i lleure, editada entre 1997 i 2008, que mostra l’evolució i la connexió de les seves temàtiques amb l’actualitat.
- Els efectes de la COVID-19 sobre les organitzacions socials i l’associacionisme en el municipi d’Inca.
- Els efectes de l’ús abusiu d’internet sobre el benestar i la salut mental dels més joves.
- Les conseqüències de la COVID-19 en les persones joves universitàries, el seu estil de vida, el benestar psicològic i l’ús del telèfon mòbil.
- Les situacions d’estrès acadèmic en l’alumnat universitari, les circumstàncies que el provoquen i les reaccions que implica.
Documents relacionats
Data de publicació: 26/01/2023