El grup de recerca en Estudis de Gènere de la UIB analitza les característiques dels programes d’intervenció amb maltractadors en casos de violència de gènere que s’apliquen a Espanya des de 1995
El grup de recerca en Estudis de Gènere de la Universitat de les Illes Balears estudia les intervencions amb maltractadors en casos de violència de gènere que s’estan aplicant a l’Estat espanyol des de 1995 fins a l’actualitat, per tal de determinar-ne les característiques i l’eficàcia. D’aquesta manera, l’equip investigador de la UIB vol contribuir a la prevenció de la violència de gènere a través del coneixement profund dels programes de rehabilitació i reeducació que es fan amb homes que agredeixen o han agredit les seves parelles o exparelles sentimentals, físicament o psicològicament.
El projecte de recerca dirigit per la doctora Victòria Ferrer, professora del Departament de Psicologia, vol recopilar tota la informació disponible sobre els diferents programes de rehabilitació de maltractadors, per tal d’analitzar i avaluar de manera científica i sistemàtica les seves característiques i la seva eficàcia.
L’atenció a l’agressor
En paral·lel al procés de conscienciació al voltant de la violència de gènere com a problema social, ha sorgit la preocupació per abordar no només la protecció de qui pateix aquesta violència (les dones i els seus fills), sinó també la qüestió del tractament, la reeducació i la rehabilitació dels homes que la cometien. En aquest context, i amb l’objectiu de complementar els programes d’atenció i prevenció de la violència de gènere, varen sorgir els programes d’intervenció destinats als homes que han comès aquesta violència.
A Espanya, aquest tipus de programes es va implementar per primera vegada al País Basc l’any 1995 de la mà de la Universitat del País Basc i l’Institut Basc de la Dona, amb l’objectiu de tractar els agressors i intentar que abandonassin les conductes violentes com una manera més d’ajudar les dones que patien els maltractaments. En l’actualitat, algunes estimacions assenyalen que hi podria haver més de 50 d’aquests programes a Espanya, pels 2.500 que hi ha als Estats Units i els més de 500 que hi ha en marxa arreu d’Europa.
Diversitat de programes
En el cas espanyol, són molts i diferents els programes que s’estan executant des de les institucions penitenciàries, els col·legis oficials de psicòlegs, les ONG i institucions públiques com universitats i ajuntaments. Tots aquests programes s’han basat en diferents models de comprensió i abordatge de la violència de gènere i les seves causes, incloent-hi programes amb un enfocament de gènere, amb una perspectiva multicultural, amb una perspectiva clínica i, més recentment, programes que intenten integrar aquestes perspectives i els millors i més eficaços elements de cadascuna. Així, conviuen programes merament tècnics, que implementen procediments per al control de la conducta agressiva, amb programes que adopten un punt de vista feminista i que parteixen de la necessitat d’una revisió profunda de les idees sexistes i dels estereotips de gènere que són a la base del domini i control sobre les dones que sustenta aquesta violència.
Ara bé, per garantir l’èxit d’aquests programes d’intervenció amb maltractadors és necessari que la posada en marxa d’aquestes iniciatives vagi acompanyada de l’avaluació sistemàtica de la seva eficàcia. Per això, el grup de recerca en Estudis de Gènere s’ha marcat com a objectiu analitzar els criteris i estàndards per fer possible la tasca de determinar l’eficàcia d’aquests programes d’intervenció amb maltractadors.
Suport institucional
El projecte de recerca Programes d’intervenció amb maltractadors en casos de violència de gènere aplicats a Espanya (1995-2010): anàlisi qualitativa i quantitativa de les seves característiques i la seva eficàcia (FEM2011-25142) el finança el Ministeri de Ciència i Innovació a través del Programa Nacional d’Investigació Fonamental no Orientada.
Grup de recerca en Estudis de Gènere
El grup de recerca en Estudis de Gènere de la UIB, dirigit per la doctora Esperança Bosch, centra la seva activitat investigadora en l’anàlisi de la situació social de les dones, en les conseqüències de la discriminació social de les dones i la violència de gènere i en l'impacte del gènere en els diversos àmbits: salut, món laboral, educació, ús de les noves tecnologies.
A més de les doctores Victòria Ferrer i Esperança Bosch, l’equip investigador l’integren les doctores Carme Ramis, Capilla Navarro i Maria Antònia Manassero, professores del Departament de Psicologia de la UIB, i la doctora Ioanna Blahopolou.
Data de l'esdeveniment: 25/11/2014
Data de publicació: 25/11/2014