La revista "Nature" es fa ressò de la recerca de l'investigador Fernando Galve, de l'IFISC (CSIC-UIB), sobre l'observació de fenòmens quàntics a temperatura ambient

La prestigiosa revista Nature de divulgació científica es fa ressò en l'edició del 9 de desembre de 2010 de la recerca realitzada per Fernando Galve Conde, investigador adscrit a l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB). La ressenya de Nature destaca l'estudi «Bringing entanglement to the high temperature limit», publicat per Galve a la Physical Review Letters, en què es proposa l'observació de fenòmens quàntics a temperatura ambient.

Des de l'inici de la mecànica quàntica, a principis del segle passat, el concepte del quàntic i del clàssic ha evolucionat àmpliament. Des de la separació inicial, i arbitrària, en objectes microscòpics quàntics i aparells de mesura macroscòpics i clàssics, la imatge que es té d'aquest tema ha esdevingut més precisa com a resultat de l'observació experimental de fenòmens purament quàntics per sistemes de moltes partícules i amb una ingent quantitat de graus de llibertat, com ara la superconductivitat, la interferència de molècules massives i les superposicions coherents de condensats de Bose-Einstein.

El darrer baluard a la frontera entre el clàssic i el quàntic semblava que era la temperatura: comunament s'acceptava que un objecte només podia exhibir propietats quàntiques quan la seva temperatura era menor que la resolució dels nivells energètics mínims característics del sistema. L'avanç plantejat en l'article pels investigadors Fernando Galve, Leonardo A. Pachón (Departament de Física de la Universitat Nacional de Colòmbia) i David Zueco (Institut de Ciència dels Materials d'Aragó, CSIC-Universitat de Saragossa) demostra que ni tan sols això no és vàlid, ja que existeixen estats fora de l'equilibri (deguts al forçament) d'oscil·ladors acoblats dissipatius en els quals es poden assolir temperatures molt elevades i encara així observar-hi entrellaçament, que és tal vegada un dels fenòmens més extrems predits per la mecànica quàntica. Per tant, en principi, es podrien observar fenòmens quàntics fins i tot a temperatura ambient.

Referència dels articles

Vedral, V. (2010) «Hot entanglement». Nature, 468, pàg. 769-770, DOI: 10.1038/468769a

Galve, F., Pachón, L. A., Zueco, D. (2010) «Bringing entanglement to the high temperature limit». Physical Review Letters, 105, 180501, DOI: 10.1103/PhysRevLett.105.180501

Documents relacionats

Data de publicació: 23/12/2010